Izvor: Oslobođenje | Četvrtak, 25.01.2007.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Konstituisano izvozno vijeće BIH

Izvozno vijeće BiH konstituirano je u Sarajevu, saopćila je Vanjskotrgovinska komora BiH. Prvom sjednicom Izvoznog vijeća BiH, koja je održana u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predsjedavao je predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak.

Osim Tinjka, članovi ovog vijeća su Almir Šahović iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Kemal Čaušević iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO), Slobodan Župljanin iz VTK BiH, Majda Bećirević iz Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA), Mirko Dejanović iz Izvozno-kreditne agencije (IGA), te predstavnici šest bh. kompanija, i to Ibrahim Bosto iz Energoinvesta Sarajevo, Marijan Mišić iz kompanije Nova forma Šamac, Krunoslav Beljo iz Feala Široki Brijeg, Ante Miloš iz Violete, Nihad Imamović iz ASA Preventa, te Žarko Mikić iz Vitaminke Banja Luka.

Kako je najavljeno, 10. novembra 2006., na promociji projekta "Tehnička pomoć Europske unije i podrška promociji izvoza iz BiH" (EUXPRO), Izvozno vijeće BiH bi trebalo biti koordinator promocije izvoza u BiH.

Zadaci Izvoznog vijeća su ispitivanja izvoznog okruženja, utvrđivanje prepreka izvoza i preporučivanje Vijeću ministara BiH aktivnosti neophodnih za poboljšanje izvoznog okruženja.

Tokom obraćanja prisutnim, između ostalih, Župljanin je podnio izvješće o radu u prethodnoj godini, te plan i aktivnostima koje će Komora u 2007. usmjeriti prvenstveno prema promoviranju izvoza i implementaciji EUXPRO projekta.

Osim članova Vijeća, današnjoj konstituirajućoj sjednici su prisustvovali i šef sekcije za ekonomska i politička pitanja Evropske komisije (EC) Konstantin Wobking i vođa tima EU EXPRO projekta EU Colum MacDonnell, kaže se u saopćenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.