Izvor: B92 | Ponedjeljak, 31.03.2014.| 14:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tajna čipsa od jabuke iz Modriče

Milan Mišić i njegova sestra Mirjana, inženjer poljoprivrede, prije osam godina počeli su od porodičnog voćnjaka u selu Mišići kod Modriče, da bi prije par mjeseci zaokružili proces proizvodnje u voćarstvu.

Napravili su pravu fabriku, gdje od sopstvene kruške, jabuke, šljive... prave zdrave, prirodne proizvode, po principu "od njive do trpeze".

Voćnjak i cijela fabrika porodice Mišić su registrovani kao preduzeće "Krušik", a raspolaže sa 18.000 stabala kruške, 7.000 jabuke i 5.000 stabala šljive, zasađenih na 22 hektara. Osim toga, tu je savremena sušara, destilerija i hladnjača. Mirjana Mišić se rado sjeća kako su počeli.

- Kad sam se vratila iz Beograda, kupili smo parcelu koja se zvala Krušik i na nju zasadili prve kruške. Tako je nastalo preduzeće "Krušik". U početku smo htjeli da se posvetimo prirodi i zdravoj hrani. Sad kad smo dostigli ovaj nivo, želimo da zaposlimo što više ljudi, jer kod nas definitivno nestaju sela, a naša želja je da vratimo život u selo - kaže Mirjana, direktorka "Krušika" iz Mišića.

Planiraju da do kraja godine počnu proizvodnju džemova i sokova, bez ikakvih aditiva, kao što se nekad pravilo na selu.

Sušara je kapaciteta četiri tone sviježeg voća na 24 časa, a kapacitet destilerije je 400 litara prosječno na tri časa. Tu se prozvodi suva šljiva, rakije od kruške, dunje, jabuke, šljive, kantariona i lincura, a poseban proizvod je čips od jabuka. O cijeloj proizvodnji brigu vodi mladi inženjer prehrambrene tehnologije Snježana Dragić.

- Kad je u pitanju proizvodnja rakija, tu nema nikakvih tajni, sve je do vođenja pravilne fermentacije. Kod proizvodnje čipsa, sve se svodi na prirodno sušenje jabuke i zato je on mnogo zdraviji i kvalitetniji od čipsa od krompira. Ove godine smo osušli deset tona šljive, za kojom je velika potražnja - kaže Snježana.

U fabrici trenutno radi 15 radnika, a uključili su se u projekat Zavoda za zapošljavanje RS za prijem pripravnika.

Prirodne rakije od šljive, kruške, jabuke, dunje, kantariona i lincure sve su traženije na tržištu Srpske i Srbije. Tako su stigla i prva priznanja. Prošle godine, na Rakijafestu u Beogradu, rakije "Krušika" osvojile su pet srebrnih medalja, dok su u Aranđelovcu bile apsolutni pobjednik u izboru najbolje voćne rakije.

Porodična fabrika Mišića od prošle godine je počela da otkupljuje tržišne viškove šljive sa ovog područja. Voćari smatraju da im više neće propadati rod.

- Ova fabrika je pravi spas za voćare Trebave i ovog djela Srpske. Prošle godine ovde sam predao dvije i po tone šljiva - priča Marko Mišić, voćar iz Skugrića.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.