Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 31.03.2014.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovo su nove zemlje u usponu

Ekonomisti i investitori se utrkuju u pronalaženju akronima kako bi identifikovali zemlje koje bi mogle preuzeti primat od dosadašnih vodećih ekonomskih sila u usponu Kine, Brazila, Rusije, Indije i Južnoafričke Republike, poznatih kao zemlje BRIKS-a.

Prošla nedjelja je protekla u znaku analize zabrinjavajućih znakova u pogledu posustajanja privrednog rasta Kine i Brazila, i u procjenama analitičara o tome koje su zemlje kandidati za nove sile u usponu, prenio je AFP.

Kompanija "Coface", koja pruža usluge izrade izvještaja o bonitetu i davanja kreditnog rejtinga i monitoringa kompanija, lansirala je novi ankronim nadolazećih zemalja u usponu - PPIKS, a u tu grupu je uvrstila Peru, Filipine, Indoneziju, Kolumbiju i Šri Lanku.

Kao razlog za takvu prognozu, "Cogace" je naveo da sve najbrojane zemlje imaju privredni rast iznad 4%, da su rezistentne na spoljne udare, da su prešle na tržišnu ekonomiju, kao i da je njihova privreda raznovrsna i ne zavisi previše od izvoza sirovina.

Na listi obećavajućih svjetskih privreda "Coface"-a našle su se i Kenija, Tanzanija, Zambija, Bangladeš i Etiopija, ali kao privrede sa većim rizikom nego prethodno nabrojane zemlje.

Objavljivanje ove liste dolazi u trenutku kada u svijetu raste zabrinutost u pogledu stanja privrede zemalja BRIKS-a, čije su ekonomije uzdrmane još od početka ljeta prošle godine.

Investiciona kompanija MSCI nedavno je objavila svoju listu budućih zemalja u usponu na kojoj se našlo 26 kandidata, među kojima su i Argentina, Šri Lanka i Nigerija.

Ekonomista investicione kompanije "Goldman Sachs", Džim Neil, koji je svojevremeno popularizovao akronim BRIK, lansirao je nadavno novu skraćenicu nadolazećih zemalja sa rastućim ekonomijama, MINT, u koje je ubrojao Meksiko, Indoneziju, Nigeriju i Tursku.

Konsultantska kuća "The Economist Intelligence Unit" je među nove ekonomije u usponu uvrstila Kolumbiju, Indoneziju, Vijetnam, Egipat, Tursku i Južnoafričku Republiku, imenujući tu grupaciju skraćenicom KIVETS (CIVETS).


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.