NavMenu

Mlada Trebinjka pokrenula sopstveni biznis izrade prirodnih sapuna

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 30.03.2014. 13:25
Komentari
Podeli

IlustracijaIlustracija
Mlada Trebinjka Maja Kržić, kao diplomirani inženjer tehnologije, odlučila je da odmah nakon završenog fakulteta pokrene sopstveni biznis - izradu prirodnih sapuna, koji su i ljekoviti, jer su pravljenih na bazi domaćih ulja i kozjeg mlijeka.

Zasad izrađuje sapune koji pomažu u uklanjanju akni, bubuljica, strija i celulita, a počela je i sa balzamima za usne, koji takođe sadrže samo prirodna ulja i boje. Maja planira i izradu prirodnih šumećih kupki, izuzetno hranjivih za kožu tijela i lica.

- Još nemam neki ozbiljan posao, tako da sam se odlučila za ovu varijantu, u kojoj, s obzirom na to da sam na početku, još nisam tražila ni eventualnu pomoć za preduzetništvo koja se nudi iz fondova lokalne zajednice ili nekih drugih institucija - kaže Maja.

Najvažnije joj je da za početak posao krene, a sudeći prema prvim narudžbama i izradi, nada se da hoće.

- Sapuni sadrže isključivo prirodne sastojke, hladno cijeđena nerafinisana ulja, koja je potrebno blago zagrijati i miješati sa destilovanom vodom štapnim mikserom do željene gustine, bez kuvanja koje bi uveliko umanjilo prirodne sastojke, da bi nakon svega bili izliveni u kalupe i hlađeni 24 sata kako bi bio izvršen proces saponifikacije - priča Maja.

Nakon toga sapuni odstoje još tridesetak dana, poslije čega su spremni za prodaju.

Iako u dogledno vrijeme planira prošriti asortiman, zasad ima samo četiri vrste sapuna, u kojima su ulja glavni sastojak, a nabavlja ih u maloprodaji pa to poskupljuje i njene proizvode.

Kada bi se u mediteranskom Trebinju našao neko ko bi proizvodio ulja badema, glavnog sastojka najtraženijeg sapuna protiv bora, ili ulja nastala iz sjemenki grožđa, koje na tone bude prerađeno u ovom kraju, a sjemenke propadaju, onda bi i njen posao bio i jednostavniji i jeftiniji.

- Za početak sam napravila Facebook profil "Prirodni sapuni Maja" i svakodnevno u inboksu nalazim mnogo pitanja zainteresovanih budućih kupaca pa se u vezi sa svim zasad dogovaram na ovaj način, a već su mi se javljali i zainteresovani distributeri iz Sarajeva - kaže Maja.

Dodaje da svoje sapune, osim što ih boji i prirodnim bojama, kafom, cimetom, makom, pakuje i u vrećice od prirodnih materijala, kako bi sve upotpunilo priču.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.