NavMenu

U RS najviše ulagale Velika Britanija, Kipar, Slovenija - Direktne strane investicije u BiH u 2013. vrijedile 411 mil KM

Izvor: eKapija Nedjelja, 30.03.2014. 12:04
Komentari
Podeli

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH i privrednih sudova, direktna strana ulaganja u BiH, od 1. januara do 30. septembra 2013. godine iznose oko 411 mil KM, a u Republiku Srpsku najviše su ulagale Velika Britanija, Kipar, Slovenija, Srbija i Rusija.

Kako navodi "Capital", u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Srni je rečeno da podaci Centralne banke govore da su u 2012. godini strane investicije u RS iznosile 354,3 mil KM.

- Procjenjujemo da je u periodu od 2005-2013. godine u Republiku Srspkoj investirano oko 3,9 mlrd KM stranih ulaganja, najviše u oblasti telekomunikacije, proizvodnje, bankarstva, vađenja ruda i kamena i trgovine - ističu u resornom ministarstvu.

Značajnije investicije zabilježene su u "Telekomunikacijama Republike Srpske", Rafinariji nafte u Brodu, Rafineriji ulja Modriča, Rudniku lignita "Stanari", kao i Termoelektrani "Ugljevik 3".

- Za period 2005-2013. godine najveća ulaganja u Republiku Srpsku su evidentirana iz Srbije, Rusije, Slovenije, Austrije i Velike Britanije - navode u Ministarstvu za ekonomske odnose.

U saopštenju se dodaje da potencijalni ulagači, za intenzivnija ulaganja u RS, predlažu reforme u oblasti poslovne registracije, poreza, radnog prava, građevinske i ekološke dozvole, koncesija, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te izvoza.

- Neke od preporuka u Republici Srspkoj su već realizovane, prevenstveno kad je riječ o registraciji poslovanja, uvođenjem jednošalterskog sistema registracije privrednih subjekata - tvrde u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu ističu da u ovoj oblasti nastoje jačati kapacitete lokalnih i republičkih institucija, unapređivati poslovnu klimu, promovisati destinacije interesantne za ulaganje.

Prvi korak bio je uspostavljanje web portala Vlade Republike Srpske namijenjen stranim investitorima www.investsrpska.net.

U saradnji sa predstavništvima RS u inostranstvu, ministarstvima, opštinama, Privrednom komorom, radi se na prezentaciji potencijala u RS i inostranstvu kroz poslovne forume, konferencije, sajmove u Beču, Minhenu, Budimpešti, Azerbejdžanu, Mađarskoj i drugim zemljama.

Kada je riječ o otklanjanju prepreka za poslovanje i usluga investitorima, u resornom ministarstvu ističu reforme registracije poslovanja, koja je skratila vrijeme neophodno za pokretanje poslovanja sa 23 na tri dana, broj potrebnih procedura sa 11 na pet, a troškove pokretanja posla sa 500-750 evra na 100 evra.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.