NavMenu

"Nova Drvna industrija Vrbas" od septembra 2014. proizvodiće dječije krevete za švedsku "Ikeu" - Za nabavku savremene opreme 2 mil EUR

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 30.03.2014. 22:45
Komentari
Podeli

"Nova Drvna industrija Vrbas" iz Banja Luke trebalo bi od septembra 2014. da počne proizvodnju dječijih kreveta za švedsku "Ikeu", a trenutno se radi na opremanju objekta i nabavci savremenih mašina u koje će biti uloženo 2 mil EUR.

Direktor ovog preduzeća Dragiša Kalinić kaže da je sa švedskom kompanijom dogovorena proizvodnja 200.000 kreveta godišnje. On je istakao da će u krugu "Nove DI Vrbas" biti opremljen objekat površine 5.000 metara kvadratnih u koji će biti unesene nove tehnologije kako bi mogli da budu ispunjeni veoma zahtjevni uslovi kupca.

- Vjerovatno će biti kombinacija novih i polovnih mašina, ali to će svakako biti mašine nove generacije. Ako bude nekih povoljnih polovnih mašina, opredijelićemo se i za njih, ali sigurno je da će dio njih biti i nov - naglasio je Kalinić i dodao da je planirano i zapošljavanje novih radnika.

On je rekao da će biti rađena i sva moguća ispitivanja, jer su uslovi koje je postavila "Ikea" rigorozni.

- Proizvod će proći kroz svu moguću proceduru mehaničkih i ostalih ispitivanja, jer je to dječiji program pa žele da posebnu pažnju posvetimo mjerama bezbjednosti - rekao je Kalinić.

Istakao je da "Nova DI Vrbas" već radi više programa za "Ikeu", ali da je do sada to obavljano u pogonima preduzeća.

- Ovo je druga godina kako sarađujemo sa "Ikeom" i za tu kompaniju trenutno je namijenjeno oko 10% naše proizvodnje. Međutim, od septembra pokrećemo poseban pogon koji će raditi isključivo za "Ikeu" - kazao je Kalinić.

Naglasio je da je saradnja sa "Ikeom" dogovorena na pet godina i da bi na kraju pete godine vrijednost proizvodnje za tu kompaniju trebalo da iznosi oko 15 mil EUR.

- To bi trebalo da bude 50% ukupne godišnje proizvodnje, što je značajno za naše preduzeće - kaže Kalinić.

Banjolučka fabrika svoje proizvode najviše izvozi u Evropsku uniju, a u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Rumuniji i Engleskoj završava više od 90% izvoznog kontingenta.

Požar uništio skladište

Inspektori Centra javne bezbjednosti Banja Luka obavili su uviđaj poslije požara koji je izbio u srijedu naveče u skladištu preduzeća "Nova DI Vrbas" i izuzeli tragove koji su poslati na vještačenja kako bi bio utvrđen uzrok. Skladište je potpuno izgorjelo, a u njemu se nalazila veća količina namještaja namijenjenog za izvoz. Skladište nije bilo priključeno na struju, pa je sigurno da je vatru izazvao ljudski faktor.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.