Izvor: eKapija | Subota, 29.03.2014.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opštine banjolučke regije potpisale Memorandum za realizaciju GOLD projekta

(Foto: I.Vukša)
U okviru zajedničke realizacije Projekta unapređenja lokalnog razvoja u BiH (GOLD) u petak (28. marta 2014. godine), u Gradskoj upravi Grada Banja Luka potpisan je Memorandum o razumijevanju između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA) i partnerskih lokalnih zajednica: Prijedora, Kotor Varoši, Laktaša, Mrkonjić Grada i Teslića, saopšteno je na zvaničnoj stranici Grada Banja Luke.

Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, koji je početkom februara potpisao ovaj Memorandum u Sarajevu. Inače, Banja Luka je jedna od šest centralnih lokacija za realizaciju GOLD projekta.

Projekat GOLD, u koji će biti uključeno 48 opština/gradova iz BiH, trajaće pet godina, a njegova ukupna vrijednost je 20 mil USD. Cilj projekta je otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje stranih investitora, povećanje izvoza i prihoda kroz promovisanje modela održivog ekonomskog razvoja.

- Projekat bi trebalo da direktno i indirektno doprinese otvaranju 16.000 novih radnih mjesta. Smatramo da je ovo krucijalni projekat, imajući u vidu stanje u kojem se BiH nalazi posljednjih godina. U kontaktu s građanima čuli smo da su im najveći problemi nezaposlenost i netransparentnost lokalnih vlasti, što ćemo ovim projektom nastojati da otklonimo - rekao je direktor ekonomskog odjeljenja USAID-a u BiH, Tomas Rojas.

Slobodan Gavranović je kazao da je Banja Luka prepoznala ovaj projekat kao veoma dobru šansu da nastavi započete procese, koji su otvoreni u gradu, posebno krajem prošle godine, kada je započela realizacija Tehnološkog biznis parka i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta.

- Ciljevi GOLD projekta podudaraju se sa ciljevima naše strategije razvoja Banje Luke, a to su nova radna mjesta, nove investicije, te dobro organizovana lokalna administracija, koja će biti spremna da odgovori na zahtjeve investitora, da ponudi rješenja, uklanja administrativne barijere kako bi se na ovaj prostor lakše ulagalo - naglasio je Gavranović.

Prema njegovim riječima, Banja Luka u narednih pet godina očekuje otvaranje nekoliko hiljada novih radnih mjesta, od kojih će mnoga biti otvorena u Tehnološkom biznis parku, gdje je već zaposleno oko 100 radnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.