NavMenu

Kako privući turske investitore? - Kreće edukacija za 120 firmi iz BiH

Izvor: eKapija Petak, 28.03.2014. 12:13
Komentari
Podeli

Kako bi se privukla pažnja turskih investitora na atraktivne poslovne prilike u Bosni i Hercegovini, uskoro počinje edukacija za pisanje projekata namjenjena isključivo malim i srednjim preduzećima, prenosi portal Kupujmodomace.ba.

Centar za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom BIGMEV, kao inicijator projekta, i Direkcija za tursku dijasporu YTB, kao pokrovitelj projekta, počinju edukaciju za 120 firmi iz osam gradova u BiH na temu "Priprema i implementacija investicijskih projekata".

Projekti koji budu pripremljeni po završetku edukacije će ići na evaluaciju stručne komisije, a najbolji projekti će imati priliku da budu predstavljeni turskim investitorima.

U sklopu projekta koji je pokrenut s ciljem da ojača ekonomiju Bosne i Hercegovine kroz povećanje broja investicija iz Turske, 120 malih i srednjih preduzeća iz BiH će dobiti mogućnost da učestvuju na petodnevnoj edukaciji za pisanje projekata koju će voditi eksperti iz Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Turske KOSGEB, a edukacija će se održati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Doboju, Tuzli, Banjoj Luci, Brčkom i Bihaću.

Predsjednik BIGMEV-a Muzafer Čilek ističe da je cilj projekta da se formira baza investicijskih i kvalifikovanih projekata koji nude poslovne prilike za turske investitore u BiH. Čilek je naglasio da, uprkos postojanju mnogih resursa i prirodnih resursa u BiH, nema dovoljno investicija iz Turske, ističući da je Turska tek na 9. mjestu po pitanju priliva stranih investicija u BiH, te da je jako bitno da se formira baza kvalifikovanih investicijskih projekata koji će za cilj imati povećanje direktnih investicija iz Turske.

- Vjerujemo da će priprema investicijskih projekata i njihova prezentacija turskim investitorima rezultirati uspješnim partnerstvima - dodao je Čilek.

Ovaj projekat, pored BIGMEV-a i YTB-a su podržali i Agencija za promociju stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Unija komora i berzi Turske TOBB i turska Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća KOSGEB.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.