Izvor: Tanjug | Četvrtak, 27.03.2014.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi spremni da ulože 13 mil EUR u Titov Kumrovec

(Foto: b)
Kinezi su zainteresovani da ulože 13 mil EUR u projekte u opštini Kumrovec, a realizacija investicija bi se, po najavama čelnika te opštine i kineske privredne asocijacije CSEBA mogla dogoditi ubrzo.

Opština Kumrovec krenula je u potragu za investitorima koji bi bili spremni da učestvuju u revitalizaciji i izgradnji turističko-rekreativnog i naučno-istraživačkog centra Kumrovec i spomen-parka "Josip Broz Tito". CSEBA će u ime Kumroveca sredinom aprila u Kini predstaviti spomenute projekte zainteresovanim investitorima.

Riječ je o ulaganjima od oko 100 miliona kuna (13 mil EUR), a načelnik opštine Kumrovec, Dragutin Ulama, izjavio je da su imovinsko-pravni odnosi razrešeni i objekti slobodni za ulaganje, navodi u saopštenju CSEBA.

Država Hrvatska je opštini Kumrovec prepustila rešavanje problema objekata, koji nisu u funkciji više od 20 godina.

- Dvadeset godina bili smo na margini događanja iz ideoloških razloga, ali svijesni smo da imamo značajan potencijal, najprije u turističkom smislu - rekao je Ulama.

Naravno, najveću ulogu u kineskom interesu ima Josip Broz Tito, koji je u Kini i danas poštovan, saglasni su gradonačelnik Kumrovca i predstavnici CSEBA.

Značajan dio saradnje odnosiće se i na turizam, s obzirom da tri zagorske opštine Kumrovec, Zagorska sela i Desinić turistički sarađuju, pa će se zagorski turistički proizvod nuditi kineskim turistima, ali i turistima iz nesvrstanih zemalja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.