NavMenu

Koncesija spas za banjolučku "Toplanu"

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 27.03.2014. 14:36
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)

Spas za "Toplanu" mogao bi da bude prijedlog Gradske uprave da ovo preduzeće bude ponuđeno zainteresovanim investitorima u koncesiju.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao "Glasu Srpske" da će se ovaj prijedlog u idućih trideset dana naći pred odbornicima Skupštine grada.

- Tim stručnjaka konstantno radi na pronalasku rješenja. Radimo na tome stalno, sve mogućnosti analiziramo i već smo pregovarali sa raznim investitorima i pripremili dokumentaciju koju ćemo uputiti Skupštini grada. Ukoliko ona podrži prijedlog, ulazimo u taj proces - dodao je Gavranović.

Prema procjenama, za sanaciju toplifikacionog sistema i oporavak preduzeća potrebno je oko 200 miliona KM.

- Potrebno je da investitor ima finansijsku sposobnost da može ući u projekat i to ćemo javnim procedurama obezbijediti. Znamo da ima zainteresovanih investitora - naveo je Gavranović, ali nije precizirao o kojim je investitorima riječ.

- Tek kada uđemo u proceduru koja predviđa javni konkurs, vidjećemo ko će se prijaviti - kaže Gavranović.

Dodao je da su razmatrane i druge varijante za oporavak "Toplane".

- Jedna je i da grad to sve finansira, za šta moramo naći 200 miliona KM, ali u ovom času ne vidim taj novac. Može i Vlada RS da izdvoji taj novac, što bi se moglo realizovati ugovorom kroz javno-privatno partnerstvo. Za takav ugovor grad opet mora imati novac. Naša minimalna procjena je da bi udio grada u tom slučaju trebalo da bude oko 30 miliona KM, koje nemamo - kaže Gavranović.

Iz "Toplane" poručuju da su više puta isticali da se ovo preduzeće nalazi u nezavidnoj situaciji i da bez pomoći ne može naći izlaz iz trenutne situacije.

- Poznato je da je i oprema dotrajala, tako da samo uz pomoć grada možemo naći rješenje - rekli su u "Toplani".

"Toplana" zagrijava oko 22.000 stanova i 1.500 poslovnih prostora, a prije početka sezone za redovni remont sistema u kojima su obnavljani dijelovi dotrajale mreže izdvojeno je 1,7 miliona KM.

Ulaganja

Grad je 2012. uplatio 27,8 miliona maraka za otklanjanje dispariteta cijene grijanja u iznosu od 5,8 miliona KM i kreditno zaduženje za finansiranje prenesenih obaveza "Toplane" u iznosu od 22 miliona KM. U 2013. godini grad se zadužio još deset miliona KM za dokapitalizaciju "Toplane", čija se imovina procjenjuje na 19 miliona KM.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Glas Srpske od

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.