NavMenu

U januaru i februaru 2014. BiH uvezla automobile vrijedne 63 mil KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.03.2014. 08:26
Komentari
Podeli

U prva dva mjeseca ove godine u BiH je uvezeno ukupno 8.334 automobila ukupne vrijednosti 69 mil KM. Neki od ovih automobila su plaćeni skoro 160.000 KM, javlja Agencija Anadolija, a prenosi "Radio Sarajevo".

Prema podacima iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), uvezeno je najviše automobila marke "Volkswagen", "Škoda", "Opel", "Renault", "Citroen" i "Ford". Dominiraju automobili proizvedeni od 2003. do 2006. godine.

Tokom prva dva mjeseca prošle godine, uvezeno je manje automobila (8.191 vozilo), ali daleko skupljih, jer je potrošen 71 mil KM.

Građani BiH sve češće na cestama mogu vidjeti luksuzne automobile koji pokazuju sve veći jaz između bogatih i siromašnih. Tim automobilima će se priključiti i nekoliko skupocjenih modela koji su u BiH uvezeni tokom prva dva mjeseca ove godine.

Na listi najskupljih automobila uvezenih u BiH ove godine nalazi se "Mercedes Benz 350 S", čija je vrijednost 158.935 KM. Vlasnik je platio uvozne dadžbine u iznosu od 27.032 KM.

Naredni na listi je za par hiljada jeftiniji "Land Rover", koji je vlasnik platio 156.088 KM uz uvozne dadžbine od 26.626 KM. Treću poziciju je zauzeo još jedan "Mercedes Benz 350 S", vrijedan 150.110 KM. Na četvrtom mjestu je "Porsche Cayenne" koji je koštao 146.357 KM uz dadžbine u iznosu od 24.992 KM.

Prošle godine u BiH je uvezeno nekoliko automobila koji koštaju više od 200.000 KM, a na vrhu liste bila je "Toyota Land Cruiser" vrijedna 243.899 KM.

Od početka 2013. godine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz EU ne plaća se carina, već samo PDV u iznosu od 17%, ukoliko uvoznik dokaže da se radi o vozilu koje ima porijeklo iz neke od zemalja članica EU.

- Uprava za indirektno oporezivanje BiH vrši provjeru vjerodostojnosti faktura koje se prilažu prilikom uvoznog carinjenja. Sve fakture šaljemo na provjeru nadležnoj carinskoj službi zemlje gdje je auto kupljeno. Ukoliko se provjerom utvrdi da je uvoznik priložio lažnu i umanjenu fakturu pokreće se postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, uz obračun zateznih kamata i izdavanje prekršajnog naloga - saopćeno je iz UIO BiH.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.