NavMenu

Energija Bosne i Fojnice za četiri mini hidroelektrane - Visoko bi moglo da gradi energetske objekte u vlasništvu općine

Izvor: eKapija Srijeda, 26.03.2014. 16:11
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Irina Milosevic)Ilustracija

Kao prioritetan energetski projekat u općini Visoko u narednom periodu nameće se iskorišenje hidropotencijala, odnosno korišćenje "čiste" energije dobijene izgradnjom malih hidroelektrana na rijekama Bosni i Fojnici.

Realizacijom ovakvog projekta općina Visoko bi bila prva općina u Bosni i Hercegovini koja će izgraditi male hidroelektrane na vodotocima svoje općine koje bi bile u 100% vlasništvu općine Visoko i njenih građana, odnosno koje bi predstavljale javno dobro, rečeno je na konferenciji održanoj u općini Visoko, u organizaciji preduzeća "Energija Visoko".

Aktivnosti na pripremi ovog projekta su započete u septembru prošle godine kada je naručena "Prethodna studija o istraživanju potencijala za gradnju malih hidroelektrana na vodotocima na području općine Visoko".

Protočne hidroelektrane

Osnovna ideja je da se grade protočne male hidroelektrane uz glavni uslov da akumulacija i mala jezera ostaju u sadašnjim koritima rijeka. Na rijeci Bosni je predviđena izgradnja četiri male hidroelektrane (tri snage oko 8 MW i jedna snage oko 4 MW), dok su četiri predviđene na rijeci Fojnici (tri snage po oko dva MW i jedna snage jedan MW).

Brane na Bosni bi imale jezera u širini sadašnjeg korita rijeke, a dužina bi bila od 3-5 km. Dužine jezera na rijeci Fojnici bi bile 2-3 kilometra. Na ovim jezerima će biti moguće kupanje, eventualni kavezni uzgoj riba, jezera će biti pogodna za poribljavanje i sportski ribolov, vožnju čamcima itd.

S obzirom na to da bi gornja mala hidroelektrana na rijeci Fojnici mogla biti izgrađena u saradnji s općinom Kiseljak (djelomično se nalazi na toj općini), vjerovatnoća je da će i Kiseljak krenuti s izgradnjom kolektora i prečišćavanjem kanalizacije, tako da bi jezera na rijeci Fojnici sigurno bila pogodna za kupanje. Osim ovih, postoje i mnogi drugi benefiti realizacije ovakvog projekta, od kojih su neki navedeni u nastavku.

Uređenja obala rijeka


Obale rijeka bi bile uređene najčešće kao što je uređena lijeva obala rijeke Fojnice (tzv. Sicilija), dok bi ostali dijelovi obala koje su sada prirodno visoke (Ozrakovići i sl.) bile također sređene, ali vjerojatno ne i potpuno betonirane.

(Foto: Irina Milosevic)

Na čitavom toku rijeka, tamo gdje bude potrebno, ugradili bi se kolektori za kanalizaciju, dakle također bi bio završen započeti projekat izgradnje kolektora kanalizacije na općini Visoko. Na mjestima gdje su obale niske i gdje su se do sada rijeke izlijevale, bit će izgrađeni nasipi tj. obale će biti podignute tako da i tzv. stogodišnje vode prođu koritom, a da ne poplave okolno zemljište.

Zahvaljujući izgradnji niskih brana i obaloutvrda/nasipa, duž čitavog toka će biti omogućeno bezgranično vještačko navodnjavanje njiva u bližoj i daljoj okolini rijeka. Uređivanjem bi se obale rijeka prilagodile u turističko-rekreativne svrhe, kao što su izgradnja biciklističkih staza, staza za šetnju i trčanje duž obala rijeka i slično.

Energetska neovisnost


Općina Visoko bi postala energetski neovisna od ostatka države, što je od ogromnog značaja u slučaju eventualne prodaje "Elektroprivredi BiH" stranom investitoru koja s obzirom na trenutnu političko-ekonomsku situaciju polako postaje sve izvjesnija.

Predstudija je pokazala da su ekonomski parametri ovog projekta više nego obećavajući, uz znatnu materijalnu dobit koja ostaje općini Visoko i koja se može usmjeriti na dalji razvoj općine, smanjenje cijene gasa i slično.

Prije daljih aktivnosti na pripremi i realizaciji projekta izgradnje malih hidroelektrana na vodotocima općine Visoko i ulaganja u investiciono-tehničku dokumentaciju, biće održana i prezentacija "Prethodne studije o istraživanju potencijala za gradnju malih hidroelektrana na vodotocima na području općine Visoko", saopćeno je iz Press službe Općine Visoko.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.energetika.ba od 25.03.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.