NavMenu

Divlji Vrbas privlači turiste u Banja Luku

Izvor: Glas Srpske Utorak, 25.03.2014. 15:31
Komentari
Podeli

(Foto: Facebook.com/CistVrbas)
Gosti koji ove godine posjete krajišku ljepoticu i njenu okolinu na raspolaganju će imati bogatu turističku ponudu, a najpopularniji su rafting Vrbasom, slapovi i vodenice u Krupi.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo kazao je da turistička ponuda ne zavisi mnogo od sezone, ali da se može razvrstati u četiri kategorije.

- Razgledanje užeg centra grada i tvrđave Kastel uz pratnju licenciranih turističkih vodiča obuhvata jednu od kategorija - rekao je Šukalo.

Druga kategorija obuhvata posjetu spomen-kompleksu na Banj brdu i panoramsko razgledanje grada, te posjetu samostanu Marija Zvijezda u Trapistima.

- Najatraktivnije izletište je Krupa na Vrbasu, a obilaze se pravoslavni manastir, slapovi i vodenica na rijeci - naveo je Šukalo i dodao da je izlet do manastira Gomionica najmanje tražen zbog udaljenosti.

Treća kategorija se odnosi na banjalučku avanturu čiji je nosilac rafting Vrbasom, a u četvrtu spada seoski turizam.

-U Piskavici turisti imaju priliku da vide etno-kuću i da se upoznaju sa materijalnom kulturom - kazao je Šukalo.

Tokom ovog obilaska scenski se prikazuje jedan od tradicionalnih običaja, kao što su krsna slava, babine ili dovođenje mlade u kuću. Pješačenje, biciklizam i terensko jahanje konja su manje zanimljivi turistima.

- Zavisimo od ponuđača, a svaku novu razvijenu ponudu rado prihvatamo i preporučujemo turistima - rekao je Šukalo.

U TOBL-u su kazali da se ove godine, zbog održavanja Svjetskog prvenstva u padobranstvu, Evropskog prvenstva u raftingu i Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu očekuje povećan broj gostiju.

Bobana Petković iz Kragujevca je posjetila Banju Luku tokom zimskih praznika, a novi dolazak planira već početkom ljeta.

- Najviše su me oduševili srdačni ljudi i divlji Vrbas. Nadam se da ću se, kad dođem sljedeći put, zadržati malo duže - rekla je Petkovićeva.

Prošle godine ugošćeno je 64.767 turista, od čega su 33. 410 bili stranci koji dolaze uglavnom iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Njemačke i Austrije.

- Gosti su ostvarili maksimum od 104.869 noćenja - rekao je Mladen Šukalo.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala lista "Glas Srpske" od 25.03.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.