Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 24.03.2014.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Italijani, Njemci i Turci žele mlijeko iz BiH

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac ističe da bi Bosna i Hercegovina samo jednim potezom mogla trajno da popravi privredu, jer bi mogućnost plasmana domaćeg mlijeka na tržište Evropske unije garantovala veći dohodak.

Na taj način bio bi obezbijeđen izvoz od više stotina miliona litara mlijeka, masovno zapošljavanje i proizvodnja drugih repromaterijala u poljoprivredi, kao i lančana ekonomska reakcija, tvrdi Usorac u razgoru za "Dnevni avaz".

Dodao je da su, pored Njemaca i Italijana, za mlijeko iz BiH zainteresovani i Turci.

- Tri do četiri miliona Turaka, koliko ih živi u Nemačkoj, kupuje mlijeko i druge prehrambene proizvode isključivo turske proizvodnje jer su, po tradiciji, izuzetno oprezni pri izboru hrane. Oni bi smanjili te troškove uvozom mlijeka krava iz BiH za svoje potrebe, a na to su spremni - objasnio je Usorac.

Kada bi, napominje on, postojalo više volje i odgovornosti nadležnih da se ovakav poslovni poduhvat i realizuje, to bi BiH osiguralo izuzetno bitan kapital.

Podsjetio je da se izvoz mlijeka iz BiH svodi na tržište Srbije uključujući Kosovo, Makedonije i Albanije.

Kada govorimo o dosadašnjem prosjeku, Republika Srpska je proizvodila oko 110 miliona litara mlijeka godišnje, a Federacija BiH od 90 do 100 miliona.

- Otvaranjem tržišta Evropske unije sve bi se za nas promjenilo - zaključio je Usorac, dok je Adin Fakić iz mlekare "Milkos" potvrdio za sarajevski dnevnik da su turske kompanije već izrazile interes za mliječne proizvode iz BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.