Izvor: Tanjug | Subota, 22.03.2014.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Blokada kartica američkih kompanija "Visa" i "MasterCard" oborila ruske indekse

Ruski berzanski indeksi oštro su pali nakon što je Vašington u petak (21. mart 2014. godine) u okviru sankcija Moskvi, blokirao"Visa" i "MasterCard" kartice klijenata ruskih banaka, prenio je Rojters, a ruska agencija "RIA Novosti" konstatovala da zamrzavanje kartica predstavlja prvi uticaj sankcija zapada na građane Rusije, za razliku od prethodnih koje su pogađale samo vodeće zvaničnike.

Ruske banke su u petak objavile da su američke kartičarske kompanije "Visa" i "MasterCard" prestale da procesuiraju transakcije vlasnika kartica ruskih banaka pogođenih finansijskim sankcijama SAD. Najmanje tri banke su u petak prijavile da kartice njihovih klijenata ne funkcionišu pri onlajn i klasičnoj kupovini, navodeći da depoziti ipak nisu ugroženi. Banka Rusije, jedina imenovana u proširenim sankcijama SAD, prva je koja je prijavila probleme, navodeći da je do blokade došlo bez upozorenja.

- Uprava banke razumije teškoće sa kojima se suočavaju klijenti i uvjeravamo ih da činimo sve što je u našoj mogućnosti da im pomognemo - navodi se u saopštenju na sajtu banke.

Banka Rusije dodaje da klijenti još uvijek mogu da podižu novac sa bankomata svoje i partnerskih banaka.

Sobinbank, dio grupacije Banke Rusije, takođe navodi da su kol-centri "pod opsadom" klijenata koji su bili u inostranstvu u trenutku kada su im kartice blokirane.

Probleme je prijavila i SMP banka, u većinskom vlasništvu braće Arkadija i Borisa Rotenberga, koji se nalaze na "crnoj listi" SAD. SMP navodi da druge operacije, uključujući isplatu depozita nisu ugrožene.

Na nove sankcije Vašingtona odmah su reagovali indeksi na ruskoj berzi oštrim padom. Glavni indeks moskovske berze MICEKS, izražen u rubljama, potonuo je 3% na 1.281 poena, dok je indeks RTS izražen u dolarima pao 3,6% na 1.109 poena, prenosi Rojters.

Dionice najveće ruske banke Sberbanke pale su 2,9%, a banke VTB 4,3%. Akcije naftnog giganta "Gazprom" skliznule su 2,5%, a "Lukoila" 3,2%, čeličane NLKM 2,9%, a telekomunikacione kompanije MTS 3%.

Američki predsjednik Barak Obama potpisao je u četvrtak (20. mart 2014.) ukaz o uvođenju novih sankcija Rusiji, koje će, kako je najavljeno, pogoditi dvadesetak ruskih zvaničnika, neke pojedince van izvršne vlasti, kao i Banku Rusije koja, po mišljenju Vašingtona, pruža materijalnu podršku ruskom rukovodstvu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.