NavMenu

Obezbijeđeno tržište i podsticaji - Proizvodnja soje u RS narednih godina će se utrostručiti

Izvor: Nezavisne novine Petak, 21.03.2014. 14:52
Komentari
Podeli
Prema procjenama Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, sojom bi ove godine mogle da budu zasijane površine od 5.000 hektara, što je znatno povećanje u odnosu na dosadašnjih 3.000 hektara.

Šef Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta, Miloš Nožinić, smatra da bi u narednim godinama proizvodnja soje mogla da se utrostruči, prevenstveno zahvaljujući dobrim uslovima za proizvodnju, obezbijeđenog tržišta i sve boljih podsticaja resornog ministarstva.

- Naša prednost je siguran kupac soje - fabrika za proizvodnju jestivih ulja "Bimal" iz Brčkog. Proizvođači iz Republike Srpske mogu soju distribuisati direktno sa polja, otkupne cijene su relativno povoljne i isplate su u kratkom periodu - rekao je Nožinić novinarima u Banjoj Luci, prije početka okruglog stola o proizvodnji soje u RS.

Nožinić je naglasio da su zahvaljujući operativnom programu za unapređenje proizvodnje i prerade industrijskog bilja u Republici Srpskoj, prošle godine povećane površine pod uljanom repicom za 400 hektara, u odnosu na prethodnu sezonu.

- Mi se nadamo da ćemo okruglim stolovima i edukacijom proizvođača doprinijeti povećanju proizvodnje soje. U prilog nam ide cijeli niz međunarodnih projekata, posebno projekat "Dunav soja", kojim su snažno podržane aktivnosti Poljoprivrednog instituta Republike Srpske - istakao je Nožinić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, rekao je da će Ministarstvo ove godine podržati proizvodnju soje, uljane repice i suncokreta sa oko pola miliona KM, a uslov za podsticaje je minimalna površina od pola hektara industrijskog bilja.

- Ranijih godina maksimalan iznos podsticaja za sve tri pomenute kulture bio je 10.000 KM, dok ove godine proizvođači mogu da po svakoj od ovih kultura ostvare po 10.000 KM podsticaja - objasnio je Pašalić.

On je napomenuo da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ove godine podržava razvoj industrijskog bilja u Republici Srpskoj snažnije nego ranijih godina, te da su uvedene nove mjere podrške, kao što su podsticaji za postrojenja za bio-gas i podsticaji za nabavku presa za cijeđenje ulja.

Organizatori okruglog stola posvećenog proizvodnji soje su Poljoprivredni institut Republike Srpske i Područna privredna komora Banja Luka.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 21.03.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.