Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 22.01.2007.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do srijede parafiranje ugovora teškog 237 mil KM

Parafiranje ugovora o prodaji Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog "Petrola" obaviće se 23. ili 24. januara 2007. u Moskvi, najavio je Milorad Dodik, premijer RS.

"Sada trebamo obaviti završne razgovore sa "Zarubežnjeftom" i Vnešekonom bankom, koja ovih dana treba da odobri sva sredstva vezana za ovaj aranžman", kazao je Dodik. On je uvjeren da će aranžman biti završen na dobrobit RS, ali i ruskog partnera.

Dodik je, ipak, izrazio nezadovoljstvo zato što Savjet ministara BiH nije donio odluku o kvalitetu goriva kakvu je tražio ruski partner, dodajući da će zbog takvog poteza Rusima morati dati dodatna objašnjenja.

Prema Protokolu koji je potpisan u Moskvi 16. avgusta prošle godine ruska kompanija se obavezuje da bi po kupovini naftne industrije RS u nju investirala blizu milijardu EUR.

Protokolom je predviđeno da se 80% akcija Rafinerije nafte proda za 42 miliona EUR, 75,6% akcija u Rafineriji ulja Modriča za 67 miliona EUR, dok bi 80% akcija "Petrola" bilo prodato za 10 miliona EUR. Ukupna prodaja državnog kapitala u rafinerijama nafte i ulja i "Petrolu" iznosila bi 121.278.846 miliona EUR (oko 237 miliona KM).

Prema Protokolu, "Zarubežnjeft" se obavezao da prerada sirove nafte u Rafineriji Brod dostigne 4,2 miliona tona godišnje, prerada ulja i maziva u Rafineriji ulja u Modriči 130.000 tona godišnje, a plasman derivata preko "Petrola" da iznosi minimalno 2.500 tona godišnje.

Iza cijelog projekta bi stala Vnešekonom banka koja se obavezala da obezbijedi finansiranje kupovine svih investicija vezanih za privatizaciju rafinerija i "Petrola".

"Zarubežnjeft" se prema Protokolu obavezao da izgradi prugu od Rafinerije nafte u Brodu do Modriče i da je nakon izgradnje preda Vladi RS na korištenje bez naknade. Vrijednost ove investicije je 59 miliona EUR.

Realizacijom ovog projekta osim pokretanja Rafinerije nafte, povećala bi se značajno i proizvodnja u Rafineiji ulja u Modriči.

Pokretanjem kapaciteta Rafinerije svi ekonomski stručnjaci u BiH se slažu da će osim direktnih prihoda, najveći dobitak biti ostvaren na makroekonomskom planu, jer će se budžet puniti brže, smanjiti spoljnotrgovinski deficit, povećati indeks proizvodnje, bruto nacionalni dohodak.

Pokretanjem Rafinerije riješiće se i višemjesečna agonija oko 1.500 radnika Rafinerije, koji već mjesecima ne primaju plate, naknade za topli obrok i prevoz.

Protiv privatizacije Rafinerije nafte u Brodu do sada su se jedino javno pobunili distributeri iz FBiH, čiji ekonomski interes je direktno ugrožen. Oni tvrde da će tržište BiH biti preplavljeno "lošim gorivom" iz Rafinerije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.