NavMenu

Mostarski aerodrom godišnje može da primi 1,8 miliona putnika - Vjerski turizam glavni potencijal razvoja zračne luke

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.03.2014. 12:31
Komentari
Podeli

Prema studijama koje je finansirala EU, potencijal rasta Međunarodnog aerodroma u Mostaru iznosi čak 1,8 miliona putnika godišnje tokom perioda od 30 godina, dok je broj putnika s ovog aerodroma trenutno manji od 100.000 godišnje.

Ovaj rast se uglavnom zasniva na projekcijama rasta u turizmu u obližnjem Međugorju, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Studije su također dale pregled trenutnih nedostatka i ograničenja Međunarodnog aerodroma u Mostaru, potencijala za razvoj aerodroma, te je studijom nadalje razmotreno restrukturiranje vlasništva kao dio razvojnog plana za aerodrom.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador, Peter Sorensen, je predstavio ove studije početkom marta zajedno s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Neposrednu korist od rasta ovog razmjera bi imali restorani, hoteli, turističke lokacije, a to bi znatno uticalo na društveno-ekonomsku perspektivu cijele hercegovačke regije i njenih građana.

Stručnjaci EU su procijenili da bi se ostvarivanjem ovog rasta moglo otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u regiji.

Stručnjaci također ocjenjuju da ako Mostar ne bude poduzeo aktivnosti da bi iskoristio ovaj potencijal u narednih nekoliko godina, mogućnosti će se zatvoriti, a time će aerodromi susjednih zemlja dobiti priliku da iskoriste uspjeh Međugorja.

Da bi ostvarili ovaj rast, sve uprave u regionu i poslovne zajednice trebaju raditi zajedno na turistički povoljnom okruženju, u kojem posjetitelji mogu uživati u odgovarajućim objektima, i zadovoljiti svoje raznolike interese, uključujući historiju, religiju, avanturu, gastronomiju i vino.

Da bi Mostar ispunio taj cilj, potrebna je zajednička vizija i zajedničko djelovanje.

EU stavlja značajan naglasak na važnost razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, a posebno u sektoru transporta i turizma. Stoga je Međunarodni aerodrom u Mostaru jedan od mnogih dijelova transportne infrastrukture u BiH koja ima direktnu korist od pomoći EU.

Otvaranje aerodroma u 1998. godini je podržala EU sa 4 mil EUR.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.