NavMenu

Živinarstvu u BiH prijeti slom - Najjača grana stočarstva poljuljana sve većim uvozom i nemarom za domaću proizvodnju

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 20.03.2014. 08:57
Komentari
Podeli
U BiH je prošle godine uvezeno blizu 14.000 tona pilećeg mesa, za šta je plaćeno oko 26 mil KMa, što ozbiljno ugrožava ovu granu proizvodnje u BiH, koja se i dalje održava kao najjača grana stočarstva.

Međutim, prema tvrdnjama peradara u BiH, ukoliko se ovakav trend nastavi, i domaća proizvodnja pilećeg mesa biće ugušena, kao što je to slučaj ranijih godina bio i sa drugim granama stočarstva. Za takvo stanje oni optužuju nadležne institucije BiH, koje su, prema njihovom mišljenju, "nemarne i nezainteresovane da zaštite i stimulišu domaću proizvodnju i proizvođače".

Ustvrdio je to Refik Kurgaš, potpredsjednik Asocijacije peradara FBiH, ističući da se u BiH uvozi meso sumnjivog kvaliteta koje predstavlja strane viškove, koji ne mogu više biti lagerovani u ledarama, a koje bi morali uništiti da nije BiH i sličnih država.

- Kompanije za proizvodnju pilećeg mesa na teritoriji FBiH suočene su sa brojnim problemima, koji su rezultat nemarnosti i nezainteresovanosti države BiH, njenih pojedinaca i institucija - kazao je Kurgaš.

Pored toga, Asocijacija peradara uputila je oštar protest zbog održavanja skupa koji je održan juiče u Sarajevu, a na kojem je prezentovan međunarodni projekat "Kvalitet, sigurnost, sljedivost peradarskog mesa EU porijekla", u organizaciji slovenačke mesne industrije. Na taj skup pozvane su institucije od značaja za BiH i njenu politiku u zaštiti domaće proizvodnje.

- To je kod nas izazvalo ogorčenost, revolt i razočarenje, manje prema organizatoru skupa, a više prema državi BiH, pojedincima i institucijama - kazao je Kurgaš.

On je ponovio da je intenzivna peradarska proizvodnja u ovom trenutku i dalje najjača grana stočarstva u BiH, koja zapošljava najveći broj ljudi u odnosu na sve druge grane.

- Mislimo da bi kao takva trebalo da ima više podrške i prioritet u privrednom razvoju - smatra on.

Prema njegovim riječima, BiH ima problem stranih trgovačkih centara koji drže monopol i, uslovno rečeno, diktiraju proizvodnju, jer od naplate zavisi dalje poslovanje.

- I dalje imamo minimalno, skoro nikakvo subvencionisanje domaće peradarske proizvodnje, što doprinosi da su naši proizvodi sve manje konkurentni na vlastitom tržištu - kazao je on.

Sa druge strane, kazao je da je izvoz njihovih proizvoda neostvaren potencijal, i to ne radi kvaliteta, nego zbog opstrukcije države i njenih institucija.

S njim se slaže i Desimir Živanić, predsjednik Udruženja živinara RS, koji je istakao da je uvoz pilećeg mesa u BiH i veći, jer se ono uvozi i pod drugim artiklima. Prema njegovim riječima, u RS je živinarska proizvodnja praktično uništena.


- Ja sam u ovaj posao ušao mnogo prije rata i previše sam investirao da bi se sada povukao, a naprijed ne mogu, jer mi ne daju - rekao je Živanić.

Igor Gavran, ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da za razliku od nekih vrsta mesa koje još moramo uvoziti, kod mesa peradi imamo razvijene kapacitete, visok kvalitet i nemamo potrebe za uvozom.

- Naprotiv, imamo izuzetan potencijal za izvoz, koji treba da razvijamo - smatra Gavran.

Govoreći o jučerašnjem skupu u Sarajevu, rekao je da nam nije potrebna promocija nekih proizvoda koji dolaze izvan BiH, a kakve već proizvodimo u dovoljnim količinama.

- Ako je riječ o nekoj razmjeni iskustava u smislu davanja primjera domaćim prerađivačima da im se ukaže šta da ispune da bi i njihovi proizvodi imali plasman na tržište EU, u tom kontekstu jedino - rekao je on.

Uvoz pilećeg mesa u BiH

Godina Količina (u t) Vrijednost (u milionima KM)

2011. 12.912 21,1

2012. 14.770 30,1

2013. 13.391 26,1

*uvoz najveći iz Hrvatske (podaci UIO BiH)

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 19.03.2014.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.