NavMenu

"Željeznice FBiH" neće iznajmiti talgo vozove Srbiji

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 19.03.2014. 13:53
Komentari
Podeli
Nakon višednevnih rasprava o sudbini devet garnitura talgo vozova "Željeznica FBiH", ali i o mogućnosti da se isti vozovi iznajme "Željeznicama Srbije", iz "Željeznica FBiH" je potvrđeno da ne namjeravaju iznajmljivati talgo vozove Srbiji.

- Nikada nije ni bilo razgovora na tu temu, niti namjeravamo da iznajmljujemo talgo vozove Srbiji. To nije u planu "Željeznica Federacije BiH" niti je planirano da se razgovora o tome u narednom periodu rečeno je u "Željeznicama FBiH" za Anadolu Agency (AA).

Inače, prije nešto više od pet mjeseci, predstavnici Uprave "Željeznica FBiH" i Državnih željeznica Republike Turske pregovarali su o iznajmljivanju svih devet talgo garnitura koje su u vlasništvu ŽFBiH.

Međutim, još uvijek nije poznat konačan ishod pregovora tako da talgo vozovi još uvijek čekaju u garaži "Željeznica FBiH".

Devet garnitura talgo vozova isporučene su "Željeznicama FBiH" prije tri godine. Vrijednost ugovora potpisanog 2005. iznosio je 67 mil EUR.

Ukidanje međunarodnih linija u regionu, stanje pruga i carinske barijere, nepostojanje finansijskih sredstva za pokretanje i održavanje garnitura, nedostatak i nezainteresovanost putnika za putovanje, izostanak sufinansiranja putničkog saobraćaja od kantonalnih vlada samo su neki od problema zbog kojih talgo vozovi nikada nisu pušteni u promet.

S druge strane, predstavnici željeznica Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije dogovorili su se juče u Sarajevu da u narednom periodu uspostave jedinstvenu tarifu usluga gdje bi cijena bila faktor koji daje mogućnosti da se željeznicom preveze više robe i da uspostave željezničku liniju Sarajevo-Beograd.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.