Izvor: B92 | Srijeda, 19.03.2014.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koliko "Porsche" zarađuje po prodatom automobilu?

Prema godišnjem financijskom izvještaju koji je objavila "Volkswagen grupa", Porsche je imao najveću zaradu po prodanom automobilu u toj grupaciji u 2013.

Na svakom isporučenom vozilu ovaj proizvođač je u prosjeku zaradio 16.700 EUR. Za njim slijedi "Bentley", sa zarađenih 15.500 EUR po jednom prodanom automobilu.

Trećeplasirani brend VW grupe po zaradi od prodanog vozila je "Scania". Na svakom kamionu ova kompanija ostvarila je profit od 12.200 EUR.

Ljubitelji "Lamborghini"-ja vjerovatno se pitaju kolika je prosječna zarada na jednom takvom super sportskom automobilu. Na žalost, "Volkswagen" je podatke o "Lamborghini"-ju prikazao skupa sa zaradom "Audi"-ja, u čijem se sastavu nalazi ovaj talijanski proizvođač.

Tako je "Audi", zajedno sa "Lamborghini"-jem, 2013. godine imao prosječnu zaradu od 3.750 EUR po prodanom automobilu. Interesantno je da kada je riječ o matičnoj marki, "Volkswagen"-u, grupacija po jednom vozilu ima profit od svega 610 EUR.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.