Izvor: eKapija | Srijeda, 19.03.2014.| 11:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Projekat "Ekonomske regije u slivu rijeke Save" okupio 17 privrednih komora iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije

Potencijal plovnosti rijeke Save nije iskorišten u punom kapacitetu. Iskorištavanje tog potencijala zavisi, prije svega, od razvoja i potreba privrede, javlja RTV BN.

Projekat "Ekonomske regije u slivu rijeke Save" okuplja 17 privrednih komora iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, a s ciljem bolje povezanosti privrednih subjekata tih zemalja.

Predsjednici tih privrednih komora sastali su se u Banjoj Luci i razgovarali, između ostalog, o potrebi formiranja Kluba izvoznih preduzeća.

"Poveži me" slogan je foruma predsjednika Privrednih komora Slovenije, BiH, Hrvatske i Srbije, a s ciljem uspostavljanja saradnje privrednih subjekata tih zemalja i bolje iskorištavanje potencijala plovnosti rijeke Save.

Ranije je zajedničkim snagama urađena nautička karta plovnosti rijeke Save, te je konstatovano da je taj potencijal ogroman, ali veoma malo iskorišten. Naredni koraci ovog foruma je da se otklone necarinske barijere i poveća spoljnotrgovinska razmjena.

Sajamske aktivnosti biće u službi čvršćeg povezivanja privrednika ekonomskih regija u slivu rijeke Save. Međutim, ovaj projekat povezivaće i lokalne zajednice, odnosno predstavnike lokalnih vlasti u oblastima privrede, obrazovanja i nauke.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.