Izvor: eKapija | Srijeda, 19.03.2014.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kvote EU ograničavaju izvoz vina iz BiH na tržište EU

Kvalitet vina iz BiH prepoznat je svuda u svijetu, čak i u dalekom Japanu, a domaćoj i međunarodnoj javnosti želi se pokazati da BiH ima kvalitet i potencijal da u ovoj grani privrede zaposli mnogo ljudi, istakao je sinoć predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, otvarajući u Sarajevu "Promociju proizvođača vina u BiH".

Kako navodi "Capital", Egrlić je izrazio zadovoljstvo što ima čast da otvori skup, kojem prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, međunarodni i predstavnici institucija BiH, koji imaju mogućnost da uživaju u visokokvalitetnim vinima.

Prema njegovim riječima, kvote koje su odobrene od EU izuzetno su male i ne mogu zadovoljiti ni trećinu potreba za tržište u Uniji.

Predsjednik Odbora Grupacije proizvođača vina u BiH, Miroslav Ćorić, zahvalio je Spoljnotrgovinskoj komori BiH na promociji i naglasio da bi BiH trebala mnogo bolje da brine o ovoj branši.

Vlasnik i direktor Vinarije "Vukoje", Radovan Vukoje, izjavio je da je kao direktor najbolje vinarije u BiH, koja se pojavljuje na svim velikim manifestacijama na kojima se slavi vino, imao obavezu da svoje proizvode predstavi i u Sarajevu.

- Vino nije kao sva ostala pića, već je sinergija vremena, zemlje i čovjeka koji ga pravi, zbog toga je to rafiniran proizvod. Mi vinari smo, pomalo, zaljubljeni svaki u svoj proizvod i na najbolji način želimo da predstavimo sebe - rekao je Vukoje.

On je naglasio činjenicu da Hercegovina ima vinograde stare skoro 2.000 godina, zbog čega ova branša u BiH ima specifičnu težinu.

Vukoje je rekao da bi BiH trebalo da pruži malo bolju podršku vinarima, navodeći primjer kolega u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, te istakao da je na ovim prostorima potrebno ulagati dodatni trud da bi se ostvario vrhunski kvalitet.

Na sinoćnoj manifestaciji su se, osim Vinarije "Vukoje", predstavili i Podrumi vina "Andrija", Vinarija "Vilinka", Vinarija "Čitluk", Vina "Zadro", Podrumi "Ostojić", Vinarija "Rozić", Vinski podrum "Anđelić", Podrumi Manastira Tvrdoš, Vinarija "Dračevo", Vinogradi "Nuić", "Jungić", Podrum "Brkić", Podrum "Grga Vasilj", Vinarija "Stolac", Podrum "Sivić" i drugi.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.