NavMenu

Najveći dio potrošnje energijom iz obnovljivih izvora pokriva Švedska

Izvor: eKapija Utorak, 18.03.2014. 09:36
Komentari
Podeli

Energija iz obnovljivih izvora pokrila je u 2012. godini 14,1% bruto finalne potrošnje 28 članica Evropske unije, piše portal Energetika.ba.

U 2004, koja je bila prva godina za koju se raspolaže tim podacima, taj postotak je iznosio 8,3%. Nacionalne ciljeve za 2020. godine kada je riječ o udjelu energije iz obnovljivih izvora već su nadmašile Bugarska, Estonija i Švedska.

Najveći dio potrošnje energijom iz obnovljivih izvora pokriva Švedska, koja na taj način zadovoljava polovinu potrošnje, a najmanji Malta, gdje tek neznatno više od procenat energije stiže iz obnovljivih izvora.

Udio energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji jedan je od ključnih indikatora strategije Evropa 2020. Cilj na nivou 28 članica EU je da do 2020. godine obnovljivom energijom zadovolje 20% bruto finalne potrošnje energije. Nacionalni ciljevi postavljeni su na osnovu različitih startnih pozicija, potencijala za obnovljivu energiju i ekonomskih performansi članica.

Najveći rast udjela energije iz obnovljivih izvora između 2004. i 2012. godine zabilježile su Švedska, Danska i Austrija, ali je udio obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji povećan u svim članicama, pokazali su novi podaci Evropske statističke službe.

Korištenje obnovljivih izvora

Učešće energije iz obnovljivih izvora (voda, Sunce, vjetar, biomasa, geotermalma energija) u potrošnji najviše je poraslo u Švedskoj - sa 38,7% u 2004. na 51% u 2012, a Danska (sa 14,5% na 26%), Austrija (sa 22,7% na 32,1%), Grčka (sa 7,2% na 15,1%) i Italija (sa 5,7% na 13,5%).

Najveći dio finalne potrošnje energijom iz obnovljivih izvora zadovoljava Švedska - 51%, a slijede Letonija (35,8%), Finska (34,3%) i Austrija (32,1%).

Istovremeno najmanji udio energije iz obnovljivih izvora u pokriću potrošnje bilježe Malta - 1,4%, Luksemburg (3,1%), Velika Britanija (4,2%) i Holandija (4,5%).

Estonija je bila prva članica Evropske unije koja je 2011. godine dostigla nacionalni cilj za 2020. godinu. Bugarska, Estonija i Švedska su 2012. premašile ciljeve za 2020. od 16% odnosno 25% odnosno 49%.

Traži se ambiciozniji cilj

Evropsko udruženje za enegiju vjetra (EWEA) procjenjuje da je u 2012. godini uvoz fosilnog goriva koštao EU tri puta više nego spasilački paket zajmova za Grčku. Prijedlog klimatskih i energetskih ciljeva Evropske komisije za period do 2030. godine razmatraće evropski šefovi država i vlada 20. i 21. marta. U tom dokumentu predviđen je "neambiciozan" cilj povećanja udjela energije iz obnovljivih izvora u bruto potrošnji na 27% do 2030. u poređenju sa 20% do 2020.

Predstavnici Udruženja poručili su sa godišnjeg skupa u Barseloni, da bi ambiciozniji cilj od 30% doprinjeo otvaranju 568.000 radnih mjesta i uštedi od 260 mlrd EUR na uvozu fosilnog goriva. Stoga Udruženje i drugi sa sektora "zelene" energije traže od EU da se složi oko ambicioznijeg od planiranog cilja za učešće obnovljive energije u finalnoj potrošnji do 2030. godine.

Novi izvještaj Udruženja pokazao je da zemlje troše znatno više na uvoz fosilnog goriva nego na subvencionisanje obnovljive energije. Navodi se da je 2010. godine EU potrošila oko 26 mlrd EUR za podršku proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Istovremeno je obnovljiva energija pomogla EU da izbjegne trošak za uvoz goriva od 30 mlrd EUR, što znači uštedu od četiri milijarde.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.energetika.ba od 17.03.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.