NavMenu

BiH bi mogla da smanji udio duga u BDP-u sa 40% na 35%

Izvor: eKapija Utorak, 18.03.2014. 16:13
Komentari
Podeli

Boris Petkov, voditelj projekta "Podizanje kapaciteta za upravljanje javnim dugom u BiH" koji finansira Evropska unija, izjavio je da je cilj ovog i sličnih EU projekata podrška Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, prenosi portal Kupujmodomace.ba.

- Jedna o najvažnijih stvari trenutno je nivo javnog duga i kako upravljamo njime i prvo moram reći da u Bosni i Hercegovini nivo tog duga u odnosu na BDP nije zabrinjavajući i sa oko 40% ne predstavlja opasnost. Ipak, ne možemo samo po tom podatku suditi da li je zemlja u dobroj ili lošoj makroekonomskoj situaciji, ono što je važno je kako trošimo sredstva koja posuđujemo - istakao je Petkov.

On je rakao da ako ih mudro investiramo prije ili kasnije ćemo doći do ekonomskog rasta u BiH, dug će biti servisiran a rast nastavljen, ali ako sredstva ne budu pravilno trošena dug se može početi gomilati i pitanje njegovog vraćanja će postati vrlo važno.

Dodao je da je u Istraživačkom odjelu Međunarodnog monetarnog fonda trenutno u toku analiza i razmatranje najboljih načina za smanjenje duga, odnosno da li je najbolje odmah smanjiti troškove što je više moguće ili to uraditi postepeno u periodu od pet do 10 godina.

- Zbog načina na koji makroekonomija funkcioniše, ako su fiskalni multiplikatori jaki, u zemlji s malom i otvorenom ekonomijom koja ima valutni odbor - poput BiH, fiskalna politika je jaka i rezanjem troškova možete negativno pogoditi BDP mnogo više nego dug - pojasnio je Petkov.

Naglasio je da moramo imati na umu da je toku velika globalna finansijska kriza, najveći pad ekonomije od Velike depresije 1929., i za nadati se da ćemo uskoro ugledati postepeni izlaz iz te krize.

- Ako se ostvare predviđanja, scenarij bi bio da se za par godina vratimo normalnom rastu. Za BiH kao zemlju u razvoju i tranzicijsku zemlju očekuje se prilično visoka stopa rasta, oko 6%, mnogo više od "zrelih" zapadnih ekonomija. U tom slučaju možemo očekivati da udio duga u BDP-u s trenutnih 40 bude smanjen na oko 35% -tvrdi Petkov.

Po njegovom mišljenju, jedan od najboljih primjera pravilnog trošenja sredstava za koja smo se zadužili u ovakvoj situaciji je izgradnja autocesta i ostale odgovarajuće infrastrukture.

- Povezivanje sa zemljema regije i šireg okruženja imalo bi veliki značaj i korist, a moglo bi stvoriti i dodatno potencijal za rast - rekao je Petkov.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.