NavMenu

Novi val poskupljenja u BiH - Narednih mjeseci očekuje se skok cijena brašna i mesa

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.03.2014. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Nakon kratkog predaha, val poskupljenja ponovno bi mogao "zapljusnuti" i onako osiromašene stanovnike BiH.

Građani BiH se stalno susreću s poskupljenjem nekih životnih namirnica, a predstojeći mjeseci će im zasigurno donijeti i novi val poskupljenja, prvenstveno brašna, a potom i proizvoda od brašna koji su osnovica za prehranu većine bh. građana. Nakon toga slijedi poskupljenje mesa i mesnih proizvoda, a naći će se razloga i za druga poskupljenja, navodi "Abcportal.info".

Poskupljenje će se prelit i na BiH


Za poskupljenje uvijek ima razloga? Nekad su to veće cijene energije, drugi put su suše koje su poharale žitna polja, treći put su za poskupljenja krivi zakoni Europske unije, pa opet veće dažbine državi i još mnoštvo razloga. Ovog puta za val poskupljenja okrivljena je Ukrajina.

Naime, val poskupljenja pšenice i kukuruza, koji je zapljusnuo svjetsko tržište, uskoro će se preliti i u BiH gdje se očekuje rast cijena tih žitarica, potvrdili su bh. poljoprivrednici. Kriza u Ukrajini, državi koja je jedna od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika žitarica, negativno se odrazila i na svjetske robne burze, a bh. farmeri kažu da takav trend neće zaobići ni BiH.

Panika je već zavladala i među poljoprivrednicima, jer su stručnjaci najavili poskupljenje pšenice i kukuruza, a što će se dogoditi u narednom periodu. Naši poljoprivredni proizvođači sa strepnjom očekuju isti pesimističan scenarij. Za očekivati je da ni proizvođači kruha i ostalih pekarskih proizvoda neće sjedati skrštenih ruku.

Krah stočnog fonda


Pšenica i kukuruz, te ostali žitni proizvodi su i osnova za stočnu hranu. Skuplja stočna hrana - skuplja i stoka, dakle meso. Tako će ionako uništeni stočni fond doživjeti pravu propast, zapravo, stočari predviđaju da će ga nestati na ovim prostorima. Trgovci ne strahuju zbog toga, zasad su zadovoljni cijenama uvoznog mesa, dok se o kvaliteti i ne govori. Gdje će i koliko cijene rasti i kada će se zaustaviti, zavisi i od Ukrajine, ali i svjetskog tržišta. BiH nije imuna na kretanje cijena na svjetskom tržištu. Sada kupuje pšenicu iz Srbije ili iz Mađarske, a tržišna cijena po toni iznosi između 180 i 185 eura bez PDV-a. Građane BiH opet čekaju poskupljenja. U prošloj godini bila su više puta.

(Napomena: tekst je preuzet sa portala "www.abcportal.info" od 17.03.2014.)
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.