Izvor: biznis.ba | Petak, 19.01.2007.| 10:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zoran Miljuš : O mogućem poskupljenju kafe na sastanku grupacije 24. januara 2007.

(Foto: b)

Činjenice da su cijene kafe na svjetskim berzama u posljednjih šest mjeseci više i do 50%, te da je zakonska regulativa, odnosno zakon o akcizama u BiH jako nepovoljan za proizvođače kafe, daju osnovu za povećanje cijena kafe i u BiH, izjavio je direktor Doncafe International d.o.o Zoran Miljuš. On je najavio da će o ovoj problematici i mogućem poskupljenju kafe biti razgovarano na sastanku Grupacije prerađivača i prometnika kafe pri Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH, koji će se održati u srijedu, 24. januara 2007., kada će biti donesene i odluke o daljim koracima i aktivnostima.

"Trenutno se u BiH, s obzirom na to da je kafa visokotarifni proizvod, osim poreza na dodanu vrijednost (PDV), plaća i akciza u vrijednosti od 2,5 KM po kilogramu, i to na sirovu kafu jedna KM, a na prerađenu još 1,5 KM", podsjetio je Miljuš. Poznato je da je već oko šest mjeseci prijedlog Grupacije da akciza na sirovu kafu bude 1,3 KM, koja bi se plaćala prilikom uvoza, a na prerađenu tri KM, nalazi na razmatranju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

"Ovim bi se na neki način uredilo tržište kafe u BiH, na kojem oko 40% kafe završi na sivom tržištu. Tako bi se smanjio obim ilegalnog uvoza i proizvodnje, a država bi ostvarila više miliona KM dodatnih prihoda", naveo je Miljuš. Prema njegovim riječima, cilj je, s obzirom i na nedavno potpisani CEFTA Sporazum, izjednačiti položaj bh. prerađivača sa onima iz susjednih zemalja.

Govoreći o poslovnim rezultatima Doncafe-a u 2006. godini, Miljuš je kazao da je to bila najuspješnija godina od početka rada kompanije u BiH 2004. godine, te da je u toku izrada konačnih rezultata poslovanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.