NavMenu

Počela realizacija "Pilot projekta recilkaže otpada u Kantonu Sarajevo"

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 18.01.2007. 10:31
Komentari
Podeli

Na području općine Novo Sarajevo počela je realizacija "Pilot projekta reciklaže otpada u Kantonu Sarajevo", tako da će u narednih nekoliko dana na 150 lokacija na području ove općine, od Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do Otoke, biti postavljeno 300 specijalnih kontejnera za korisni otpad, kao što su stari papir i karton, sve vrste ambalažnog otpada od plastike, te ambalažnog otpada od aluminija i drugih metala.

Reciklaža je kružni proces, koji znači sortiranje i preradu otpada, kojeg je moguće pretvoriti u nove materijale i ponovo upotrijebiti, saopćeno je iz ove općine.

Proces reciklaže počinje aktivnim učešćem građana, koji će do reciklažnog punkta, odnosno kontejnera, donijeti upotrijebljene proizvode napravljene od materijala koje je moguće reciklirati.

Pilot projekta reciklaže u BiH finansira Evropska unija (EU), koja je na području KS finansirala nabavku specijalnih kontejnera i opreme za sortirnicu, koja će krajem januara biti otvorena na prostoru Sanitarne deponije u Smiljevićima. Sredstvima EU dijelom su finansirani i projekti edukacije i animiranja građana.

"Za uspjeh i realizaciju projekta od najveće je važnosti odnos građana Novog Sarajeva prema novom načinu odlaganja otpada. Sva potrebna upustva se nalaze u brošurama i posterima koji su napravljeni u sklopu edukativne i reklamne kampanje projekta", dodaje se u saopćenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.