NavMenu

Nakon Telekoma Srpske, uskoro kreće privatizacija BH telekoma?!

Izvor: Poslovni dnevnik Srijeda, 17.01.2007. 15:18
Komentari
Podeli

Ugovor za prodaju Telekoma Srpske Telekomu Srbije, ako što je najavljeno, bit će potpisan do kraja sedmice, rekao je ministar prometa i veza RS Nedeljko Čubrilović .

No, nakon Telekoma Srpske, ubrzano se priprema privatizacija BH telekoma. Sadašnji je prijedlog iz Agencije za privatizaciju F BiH kao i od menadžmenta BH telekoma, predvođenih Hamdom Katicom, da se ne prodaje većinsko vlasništvo najvećeg telekomskog operatora BiH. Nedavno je Katica ustvrdio kako bi od prodaje trećine vlasništva poduzeća F BiH dobio oko pola milijarde EUR.

Prema studiji Delloite & Toucha o privatizaciji BH telekoma, moguća je prodaja većinskog vlasništva sarajevskog telekoma ili njegova privatizacija u dvije faze, prema kojoj bi se u prvoj fazi prodavalo 30% vlasništva, a tek u drugoj kontrolni vlasnički udjel. O načinu privatizacije BH telekoma odlučivat će nova Vlada F BiH. Tržišni udjel BH telekoma u BiH je 51%, a prošlogodišnja dobit poduzeća prije oporezivanja iznosila je, kako tvrde u poduzeću, 87 miliona EUR.

Prema informacijama sa Sarajevske burze, stalna sredstva na kraju prve polovice prošle godine BH telekoma iznosila su 449,25 miliona EUR od čega je vrijednost nekretnina 319 miliona EUR, dok je aktiva poduzeća 1. jula 20006. iznosila je 638,16 miliona EUR. Na kraju prve polovine prošle godine kratkoročne su obveze narasle na 93 miliona EUR, što se objašnjava ulaganjem u osuvremenjivanje infrastrukture kada je bilo jasno da će telekom iz Banje Luke biti privatiziran pa su u BH telekomu odlučili znatna sredstva uložiti u konkurentnost pred budućim stranim telekomom koji dolazi na tržište. Prihodi BH telekoma u prvoj polovici prošle godine bili su 138,5 miliona EUR, a troškovi poslovanja uvećani su u odnosu na prvu polovicu 2005. godine. U prvoj polovici 2005. iznosili su 90,5 miliona, a u prvoj polovici 2006. godine 99,24 miliona EUR. Lani je smanjena dobit: u prvoj polovici 2005. iznosila je 32,57 miliona, a u prvoj polovici 2006. godine 27,48 miliona EUR. U BH telekomu zaposleno je čak 2943 radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.