NavMenu

Londonski "Hydro power energy development" želi ulaganja u mini hidroelektrane u Sokocu

Izvor: eKapija Petak, 14.03.2014. 15:57
Komentari
Podeli

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica primio je u petak (14. mart 2014.) Pismo namjere od predstavnika firme "Hydro power energy development" iz Londona, Branislava Santrača, sa kojim je razgovarao o mogućnostima izgradnje mini hidroelektrana u toj opštini.

- Ovde smo došli da utvrdimo da li je moguće praviti male hidroelektrane do 250 kilovata na rijeci Bioštici i na drugim lokalitetima na području opštine. Uspeli smo da potpišemo Pismo namjere, koje pokazuje kakve su naše namjere i govori o onome što treba da se radi - rekao je Santrač.

Prema njegovim riječima, slične dokumente predstavnici ove firme potpisali su već sa dvije opštine na području sarajevsko-romanijske regije, tako da se u "Hydro power energy" nadaju da će i ovaj put dobiti podršku lokalnog parlamenta, odgovarajućih službi i ostalih struktura bitnih za provođenje tog programa. Prva faza u realizaciji ovog projekta podrazumijeva ispitivanje potencijala na rijekama na području Sokoca, a druga izgradnju mini hidroelektrana jačine 250 kilovata.

- Mi zaista ne želimo da traćimo ni naše, ni vrijeme lokalne samouprave. Postupak je sledeći; posle potpisivanja Pisma namjera bi trebalo da uslijedi potpisivanje sporazuma na osnovu koga mi vršimo ispitivanje na terenu i ukoliko dođemo do potrebnih činjenica, ulazimo u tehno-ekonomsku analizu i ostale aktivnosti. Ako bi imali odgovarajuće podatke i raspoloženje u lokalnoj samopuoravi, mi bi već za nekoliko meseci mogli da počnemo sa jednom ili dvije male hidroelektrane - istakao je Santrač.

Kako je saopšteno iz opštine Sokolac, već sa izgradnjom prve mini hidroelektrane na Bioštici, korist koju bi građani opštine Sokolac imali je stabilna cijena električne energije koju koriste crpne pumpe na Vrelu Bioštice, a time i same cijene vode sa ovog vodozahvata koju koristi gradsko naselje Sokolac i devet okolnih sela.

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, upoznao je Branislava Santrača, sa hidro-potencijalima ove lokalne zajednice, planovima i namjerama rukovodstva da akcenat u razvoju da poljoprivredi, drvopreradi, turizmu i proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

- Sigurno da se ova ponuda o saradnji i namjerama, u potpunosti uklapa u našu priču koju vodimo već 15 posljednjih mjeseci. Nama je veoma bitno da za sagovornika imamo jednu ozbiljnu firmu, koja želi da uloži u ove prostore. Naravno da i oni imaju svoju korist, a uz to će biti koristi i za opštinu Sokolac. Kad je u pitanju izgradnja sistema za proizvodnju električne energije do 250 kilovata to je u nadležnosti opštine, što pojednostavljuje proceduru dobijanja dozvola. Na sreću neće nam biti potrebni posebni sporazumi, uslovi itd. Uvjeren sam da bi to dobili od viših nivoa vlasti, ali bi se odužilo i gubili bi vrijeme na tome. Ovako je jednostavnije i mi ćemo čim prije dostaviti neophodne podatke da bi se uradila Studija izvodljivosti. Mi ćemo sigurno ići sa potpisivanjem Sporazuma o saradnji u narednim sedmicama - najavio je Bjelica, ne krijući zadovoljstvo što ljudi zainteresovani za ulaganje dolaze na ove prostore.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.