Izvor: eKapija | Petak, 14.03.2014.| 10:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za osam institucija kulture u BiH 1,8 mil KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici usvojila je Informaciju o raspodjeli sredstava institucijama nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koju su sačinili Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, navodi novinska agencija Patria.

Ovim ministarstvima naloženo je da usvojenu raspodjelu sredstava institucijama nauke i kulture od značaja za BiH, ugrade u Programe utroška sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

Tako je institucijama za koje je Vlada FBiH izrazila spremnost za privremeno preuzimanje, sufinasiranje i upravljanje na "Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH" odobreno ukupno oko 1,8 mil KM.

Iz sredstava Federalnog ministarstva kulture i sporta predviđeno je 600.000 KM i to je raspoređeno:

Umjetnička galerija BiH 210.000 KM, Historijski muzej BiH 240.000 KM i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 150.000 KM.

U okviru budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u iznosu od 800.000 KM predviđeno je: 200.000 KM za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH, a za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH 600.000 KM.

Takođe, iz ovog ministarstva u okviru "Transfera za institucije nauke i podsticaj naučno-istraživačkog rada od značaja za Federaciju BiH" predviđeno je 465.000 KM i to za Akademiju nauka i umjetnosti BiH 100.000 KM, Zemaljski muzej BiH 300.000 KM i Kinoteku BiH 65.000 KM.

Inače, 25. februara ove godine održan je sastanak ministara sa predstavnicima osam institucija (Zemaljski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH i Akademija nauka i umjetnosti BiH) na kojem su donijeli zaključak da se uz pomoć Vlade FBiH barem na kratko riješi finansijski opstanak ovih institucija.

Na osnovu dostavljenih podataka instiucija o radu, broju uposlenih, ministarstva su predložila raspodjelu sredstava obezbijeđenih u Budžetu Federacije BiH za 2014. godinu.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.