NavMenu

Robna razmjena između BiH i Srbije u 2013. iznosila 1,74 mlrd USD

Izvor: eKapija Petak, 14.03.2014. 09:14
Komentari
Podeli

Ukupna robna razmjena Srbije i BiH prošle godine iznosila je 1,74 mlrd USD i približava se nivou od prije tri godine, kada je zabilježila najveći rast, prenio je portal Indikator.ba.

Robna razmjena prošle godine veća je za 8,9% u odnosu na 2012. godinu, ali i kao i ranijih godina srpska privreda bilježi suficit od 698,4 mil USD, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Izvoz Srbije u BiH u protekloj godini iznosio je 1,219 mlrd USD i bilježi rast od 9,7% u odnosu na 2012. godinu.

Uvoz iz BiH u Srbiju je veći za 7% u odnosu na 2012. godinu i iznosio je 521,5 mil USD.

Srbija najviše izvozi u BiH prehrambene proizvode i piće, što čini trećinu izvoza, a slijede hemikalije i hemijski i poljoprivredni proizvodi, metali, mašine, dok najviše uvozi koks i derivate nafte, metale, ugalj, ali i prehrambene prozvode i pića, te proizvode od drveta.

BiH je vodeće izvozno tržište za srpsku privredu.

Ukupna robna razmjena Srbije i BiH za prvih 10 mjeseci prošle godine iznosila oko 1,42 mlrd USD, što je za 5,6% više nego u istom periodu 2012. godine.

Nakon pada robne razmjene u prvih šest mjeseci prošle godine, rast je prvi put zabilježen u avgustu, a taj trend je očigledno nastavljen.

Ukupna robna razmjena Srbije i BiH za 2012. godinu iznosila je oko 1,6 mlrd USD, što je manje za 16,1% u odnosu na 2011. godinu.

Robna razmjena Srbije i BiH za 2011. godinu iznosila je 1,9 mlrd USD, što je za 15,9% više u odnosu na 2010. godinu, a Srbija je pri tome ostvarila suficit od skoro 518 mil USD.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.