NavMenu

Primamljiva za investitore - Hercegovina u top 10 isplativih evropskih regija za strana ulaganja

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.03.2014. 12:18
Komentari
Podeli

MostarMostar
Specijalizirani časopis za izravna strana ulaganja - "fDi Magazine" svrstao je regiju Hercegovinu u Top 10 srednje velikih europskih regija u kategoriji "Isplativosti" i u Top 10 južnih europskih regija u kategoriji "Strategija za strana ulaganja", a u sklopu natječaja za Europski grad i regiju budućnosti za 2014/2015. godinu, izvještva Radio "Sarajevo".

Kako je priopćeno iz Regionalne agencije za razvoj (REDAH) Mostar, "fDI magazine", koji je 2001. godine pokrenula Financial times grupa, svake druge godine objavljuje natječaj za izbor europskog grada i regije budućnosti u kontekstu privlačenja stranih ulaganja, a ove godine "fDi Magazine" je proglasio London gradom budućnosti a Nordrhein-Westfalen u Njemačkoj regijom budućnosti.

Agencija REDAH prijavila je Hercegovinu kao regiju perspektivnu za ulaganja i predstavila je sve mogućnosti i instrumente koji su na raspolaganju zainteresiranim ulagačima u Hercegovinu, što je prepoznato od strane šest stručnjaka koji su radili na selektiranju i rangiranju gradova i regija budućnosti.

Za ulazak u uži izbor za "FDI europski gradovi i regije budućnosti za 2014/2015", prijavilo se ukupno 468 gradova i regija u okviru šest kategorija: ekonomski potencijal, povoljno radno okruženje, isplativost, infrastruktura i povoljno poslovno okruženje, te strategija za strana ulaganja (FDI Strategy).

Hercegovina je izabrana među top 10 južnoeuropskih regija u dvije kategorije: financijska isplativost i strategija za strana ulaganja.

Glavni urednik "fDI Magazina" Courtney Fingar je kazao kako su ovo izazovna vremena za izravna strana ulaganja u Europi.

- Uz spor rast u mnogim većim gospodarstvima kao i posljedice prošlogodišnje europske krize, priljevi u regiji su se smanjili. Stoga je za europske gradove i regije ključan proaktivan stav prema promociji stranih ulaganja, kako bi pokazali da je njihovo okruženje za ulaganje kompetitivno. Naše rangiranje prepoznaje mjesta koja rade upravo to, te ističe odgovarajuće prednosti gradova i regija svih veličina diljem Europe - smatra Fingar.

Privlačenje i potpora ulaganjima i stranim i domaćim, te izvoz domaćih proizvoda na svjetska tržišta jedini su način kako doći do novih radnih mjesta i učiniti Hercegovinu još boljim mjestom za život i rad.

U vezi s tim, neke od ključnih aktivnosti koje provodi REDAH su izgrađivati i promovirati povoljnije poslovno okruženje, te u tom smislu promovirati Hercegovinu kao perspektivnu regiju za ulaganja.

- Ovim je izborom Hercegovina pokazala kako može biti u društvu najboljih i da Hercegovina ima snage i mogućnosti biti konkurentna regija, a što je prepoznato i od strane stručnjaka iz "fDI magazina" - izjavio je direktor REDAH-a Ivan Jurilj.

Stoga će i prepoznavanje Hercegovine kao regije budućnosti doprinijeti kreiranju pozitivne slike o Hercegovini u svijetu, te zasigurno pomoći i privatnom sektoru u Hercegovini koji izvozi svoje proizvode da se lakše i bolje pozicionira na tržištu.

- Ovo nas sve u Hercegovini, na svim razinama i općinskim i županijskim, a ne samo u REDAH-u, obvezuje da radimo još više i još bolje i da ubrzamo gospodarski rast i razvoj i da u što skorijoj budućnosti Hercegovina bude najbolja regija u Europi - kazao je Jurilj.

Direktor REDAH-a danas boravi u Kanu u Francuskoj gdje je preuzeo certifikat za Hercegovinu, jednu od regija budućnosti za 2014/2015. godinu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.radiosarajevo.ba od 12.3.2014.)





Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.