NavMenu

Mladima u Kantonu Sarajevo biće omogućen zakup stana uz kredit do 10 godina bez kamate

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 13.03.2014. 08:46
Komentari
Podeli
Mladi u Kantonu Sarajevo koji nisu stambeno zbrinuti uskoro će moći po povoljnim uslovima uzeti u zakup stan koji će nakon deset godina moći otkupiti bez kamata.

Ovaj prijedlog u utorak su podržali i poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Čedomir Lukić, ministar stambene politike u Vladi KS koja je u ostavci, istakao je da je u pitanju specifičan način prikupljanja sredstava kroz desetogodišnji zakup stana iz kojeg bi se dio sredstava izdvajao za otkup spomenutog stana, te uz finansijsko učešće Vlade KS u iznosu od 10% od kupoprodajne vrijednosti stana, a maksimalno 10.000 KM.

Objasnio je da bi na ovaj način mladim ljudima bilo omogućeno da u periodu zakupa stana sakupe znatan dio sredstava važnih za njegovu konačnu kupovinu.

- Ako bi se, na primjer, za adekvatan stan koji će biti u ponudi na nekoj lokaciji podstanarstvo plaćalo 300 KM, od investitora će biti zatraženo da taj zakup kupcu umanji za 20%. U ovom slučaju kupac će mjesečno za zakup izdvajati 240 KM. Uz ovaj iznos će biti u obavezi istovremeno izdvajati i po 150 KM najmanje mjesečno za otkup stana, s tim da ovaj iznos voljom kupca može biti i veći ukoliko želi što brže otplatiti stan - pojasnio je Lukić.

Istaknuo je da sredstva od zakupnine ostaju investitoru, a da će sve pojedinosti vezane za kupoprodajni ugovor između kupca i investitora biti regulisane notarskim ugovorom.

Ovaj projekat, kako smatra većina poslanika u KS, omogućit će mladim ljudima do 35 godina da po povoljnim uvjetima osiguraju sebi dom.

Biće realizovan u dva koraka, i to kroz raspisivanje dva javna poziva, prvog koji će biti usmjeren na investitore i drugog namijenjenog zainteresovanim mladim ljudima u Kantonu Sarajevo.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.