NavMenu

Velika konkurencija vina na sajmu gospodarstva u Mostaru

Izvor: eKapija Utorak, 11.03.2014. 13:22
Komentari
Podeli

(Foto: Suzana Obradović)

U sklopu 17. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, održano je tradicionalno ocjenjivanje vinskih uzoraka, priopćili su organizatori, a prenosi Posusje-online.com.

Pred stručnim povjerenstvom sastavljenim od vrsnih enologa, na čelu s profesorom Bernardom Kozinom, našlo se oko 80 uzoraka crnih i bijelih sorti vina – berbe od 2008. pa do 2013. godine. Vina su ocjenjivana ustaljenom metodom OIV-a 100 bodova.

Kako ističu organizatori, po prvi puta niti jedan jedini pristigli vinski uzorak nije odbačen iz natjecanja, što dovoljno govori kako su se vinari s velikim poštovanjem odnosili prema ovogodišnjem natjecanju i doista se potrudili poslati ono najbolje što imaju u svojim podrumima.

- Možemo kazati kako je raspodjela zlatnih medalja i ove godine zadržala svoj tijek. Posebnost ovogodišnjeg ocjenjivanja je i činjenica da su kvalitetom vina sve ujednačenija i da smo po prvi put u povijesti ocjenjivanja na Mostarskom sajmu pobjednička vina, i među "blatinama" i "žilavkama" tražili u pripetavanju u kojem su se našle četiri "žilavke" i tri "blatine". Dvanaest članova povjerenstva odredilo je ukupne pobjednike čija ćemo imena, naravno, doznati na ovogodišnjem 17. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2014. – kazao je prof. Kozina.

Po njegovima riječima, i ovogodišnja smotra vina pokazala je kako Hercegovina doista proizvodi vina respektabilne kvalitete. Međutim, ono što zabrinjava članove povjerenstva su mali proizvođači.

- Uočljiv je pad malih proizvođača koji su se ocjenjivanju odazvali u malom broju, što nikako nije dobro. Ako oni jesu i dalje aktivni u proizvodnji, onda im je Mostarski sajam i ocjenjivanje vina definitivno putokaz kojim putem ići u proizvodnji vina kako bi mogli opstati na tržištu. Njihovim izostankom stručna javnost nije dobila uvid u njihove proizvode – poručio je Kozina.

Priznanja najboljim vinarima biti će uručena u sklopu podsajamske manifestacije Sajam turizma koja se održava u sklopu 17. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2014, od 8. do 12. travnja.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.