Izvor: eKapija | Utorak, 11.03.2014.| 16:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevski "Milkos" dobio rješenje za izvoz na tržište EU

Sarajevska mljekara "Milkos" dobila je rješenje od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa - Ureda za veterinarstvo BiH da ispunjava propisane veterinarsko-zdravstvene uvjete za izvoz na tržište EU, prenosi "Klix".

- Ovom dozvolom "Milkos" potvrđuje svoju predanost kvalitetnom i stručnom radu, saradnji s farmerima, naučnim ustanovama i institucijama BiH koji za cilj imaju plasman zdravstveno-sigurnih i kvalitetnih proizvoda za tržište BiH i ostalih zemalja - navode iz sarajevske mljekare.

Dozvola ne znači da će "Milkos" odmah početi izvoz u EU, jer je potrebno završiti započeti posao u nadležnim općinskim, kantonalnim, entitetskim i državnim nadležnim institucijama. Naime, ove institucije očekuje završetak poslova na harmonizaciji i usklađivanju zakona, te uspostavljanje jasno određenog inspekcijskog komandnog lanca.

Iz "Milkosa" navode da BiH i njene institucije na svim nivoima vlasti mogu završiti ovaj posao do kraja godine te tako dobiti pozitivno mišljenje EU kojim će se našoj mljekari omogućiti izvoz na tržište zemalja EU.

- U veoma kratkom roku mljekare, farme i Ured za veterinarstvo uradili su mnogo posla i mi smatramo da ćemo završiti i preostali dio posla i moći izvoziti u EU početkom 2015. godine - navode iz "Milkosa".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.