NavMenu

Rafting, banje, putevi vina i vjerski turizam dovode goste u BiH - Za više posjeta i novca u kasi neophodna i regionalna saradnja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 10.03.2014. 15:49
Komentari
Podeli

Andrićgrad (Foto: Facebook.com/andricgrad)Andrićgrad

Građani zemalja Beneluksa uživaju u adrenalinskim turističkim turama Republike Srpske, dok Izraelce zanimaju banje – Slatina, Laktaši i Banja Vrućica. Osim raftinga na Vrbasu, Drini i Tari, gosti sa zapada Evrope uživaju u posjetama nacionalnih parkova "Sutjeska" i "Kozara", Andrićgradu, Trebinju....

Posljednjih godina turistička ponuda RS obogaćena je mnogobrojnim sadržajima, za sve ukuse. Statistika kaže da je 6% više gostiju u odnosu na 2012. Kako procjenjuju turistički radnici, dolazaka će biti sve više, te je to podstrek da se konsantno radi na privlačenju novih gostiju. Jer, turizam RS bi mogao da postane pokretač privrednog razvoja, ako to već i nije.

Direktorka Turističke organizacije RS (TORS) Nada Jovanović kaže za portal "eKapija.com" da je u 2013. ovaj entitet posjetilo 11% više stranih turista, ostvareno 12% više noćenja u odnosu na 2012, a samo Trebinje je zabilježilo 30% više posjeta.

- Za to smo sami zaslužni, s obzirom na to da smo se mnogo posvetili učešćima i promocijama na sajmovima. Osluškivali smo potrebe i želje turista iz Slovenije, Hrvatske, Srbije...

Na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je održan početkom marta, RS je stavila akcenat na avanturističkoj ponudi. Tu su i nezaobilazni grad od kamena, Andrićgrad, koji će u junu biti završen, kao i putevi vina kroz Hercegovinu. Jovanović kaže da veliki podstrek i publicitet daju internacionalni magazini koji su puni pozitivnih tekstova o vinarijama iz RS.

- Zapanjujući podatak je i taj da je vinariju manastira Tvrdoš prošle godine posjetilo čak 40.000 ljudi.

Turistički bum rezultirao je da se TORS ozbiljno pripremi za sajmove koji su se održali u Briselu i Tel Avivu. Tamo su predstavljene generalne brošure na francuskom jeziku, a za predstojeći sajam u Budvi na štandu će biti i brošura na ruskom. Sljedeće godine, Izraelce čeka i prevod na hebrejski.

Veliki podršku promciji RS i njenog turizma daju i predstavništva širom Evrope, kaže Jovanović. Velike nade gaje se i od budućih diplomatskih aktivnosti u Atini i Vašingtonu.

- Pripremamo brošuru o izletištima, izradićemo Android aplikaciju RS, a već je izrađena nova turistička karta RS.
Prema riječima naše sagovornice, od turizma RS može mnogo da dobije, a očekuje se da će se konačno premašiti magični broj od milion noćenja.

(Foto: eKapija)

Banja Luka dobija novi hotel?

Ranije smo pisali kako glavni grad RS ima potrebu za još smještajnih kapaciteta. S obzirom na to da je strategijom turističkog razvoja Banja Luke predviđeno da se taj grad razvija u centar kongresnog turizma, novi hoteli bi značili i novu klijentelu.

- Jedan čuveni međunarodni lanac hotela je zainteresovan da igradi objekat u Banjoj Luci. Ako se to desi, onda ćemo se još bolje otvoriti prema svijetu - kaže Jovanović.

Dođu, prođu, ali i potroše

Zbog šarolike ponude, kao i gostiju koji stižu iz najrazličitijih zemalja, agencije koje se bave dovođenjem turista imaju pune ruke posla. Ali, takvih agencija, nažalost u RS ima samo tri – "Zepter passport", "ARS Tours" i "Unis Tours".

Konkretno u Briselu, "Zepter passport" je dogovorio dolazak obožavalaca flaj fišinga (fly fishing). Takođe, i belgijske agencije su zainteresovane da u svoje ponude uvrste tu našu turističku ponudu, ali i obilazak nacionalnih parkova.

"Ars Tours" će u aprilu dovesti 80 Holanđana u RS, a najavljen je dolazak i izraelskih turoperatera. Čuvena beogradska agencija "Kon Tiki travel" je u njemački katalog uvrstila područje Ribnika, Šipova i Janjskih otoka.

A regionalna saradnja, je prema riječima Nade Jovanović, ključ uspjeha i zajedničke koristi.

- Nama turiste dovode i agencije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i to su te saradnje koje moramo da unaprijedimo. Naravno, još bolju konekcju ostvariti sa našim lokalnim agencijama koje bi te turiste smjestile. Uglavnom se turistički proizvodi ne vezuju samo za RS, pa kod nas ostvarujemo jedno noćenje ili dva.

Da je zajednički rad sa zemljama okruženja presudan u stvaranju kvalitetnijeg sadržaja saglasan je i Mili Bijavica, direktor mostarske agencije "Fortuna" i zamjenik predsjednika stručne komisije za turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo pri VTK BiH.

Bijavica za portal "eKapija.com" objašnjava da se ture inostranih gostiju zadržavaju oko dva dana u BiH. Prođu Trebinje, Mostar, Sarajevo, Jajce, Banja Luku i dalje idu ka Plitvicama, Zagrebu, Ljubljani... Sve češće se, u organizaciji sa agencijama iz Crne Gore, uvezuje posjeta na relaciji Herceg Novi-Trebinje-Dubrovnik, a tu su prednjačili Rusi.

- Mnogo je bitno koliko turista potroši. On ako se zadrži dva dana u našoj zemlji, neminovno će ostaviti novac kupovinom suvenira, ručajući nekom ugostiteljskom objektu i slično. To nam govori da od naše ponude zavisi koliko će se on zadržati. Zato je bitno razvijati kulturno-umjetnički život u većim centrima u BiH - kaže Jovanović.

MostarMostar

Kao direktor "Fortune", koja se isključivo bavi dovođenjem turista u Mostar i BiH, kaže da su u 2013. prednjačili gosti iz Tajlanda, Tajvana, Kine, Malezije, Indonezije. Specifično za njih je da putuju zimi, a Bijavica kaže da im njhove posjete u hladnim danima dopunjuju intezivnu ljetnu sezonu.

Kaže da je dolazak azijata jedan novi trend, nakon onog koji je vladao poslije rata, kada su to obično bili turisti iz Velike Britanije, Francuske, Italije.

Inspekcija mora da radi svoj posao

Bilo ko da dođe, kvalitet ponude, kaže, nikad ne smije da padne. Zato je nužno efikasno sprovođenje zakonskih normi u ovoj oblasti, kao i rad inspekcije.

- Konkretno, prijavljivanje gostiju je nešto što se ne obavlja kako treba. Danas se svako bavi hotelijerstvom, svako je vodič, zato nam tu treba više kontrole, kako kvalitet ne bi trpio – zaključuje Bijavica.

Od Bihaća do Trebinja, od Bijeljine do Čitlula, BiH ima dosta toga da pokaže i ponudi. A kako kažu naši sagovornici, koliko će zadržati kod nas i koliko novca će se sliti u kase hotelijera i ugostitelja, zavisi od našeg truda i zalaganja. Autentičnosti ne manjka, pitanje je samo koliko se to prepoznaje i vrijednuje, a kasnije "pakuje" u jedinstveni turistički proizvod, od kojeg bi trebalo svi da imaju koristi.

Teodora Brnjoš





Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.