NavMenu

DAVIDI: BiH i dalje nespremna za strana ulaganja

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.03.2014. 15:01
Komentari
Podeli
Renzo Daviddi (Foto: Facebook.com/europa.ba)Renzo Daviddi
BiH ima raznovrsne resurse i brojne prilike za strana ulaganja, ali problem ove zemlje je kako te potencijale iskoristiti na najbolji način, izjavio je u petak (7. mart 2014.) u Sarajevu zamjenik šefa Delegacije EU Renco Davidi.

- Pravno, političko i institucionalno okruženje u BiH još nije povoljno za strana ulaganja. Tako, u Makednoji možete pokrenuti biznis za dva dana, dok vam je za to u BiH potrebno nekoliko mjeseci - rekao je Davidi novinarima u pauzi međunarodne konferencije "Privredni izazovi i šanse u jugoistočnoj Evropi".

Prema njegovim riječima, u BiH su i dalje visoke poreske stope, nema čvrstih garancija za ulaganja, a sudski sporovi traju drugo.

Ambasador Njemačke u BiH, Ulrike Marija Knoc, otvorila je u petak u Sarajevu međunarodnu konferenciju "Privredni izazovi i šanse u Jugoistočnoj Evropi", čiji su organizatori njemačko Ministarstvo privrede i energije i NJemačka razvojna banka.

U ime organizatora učesnike konferencije pozdravili su Helge Tolksdorf iz njemačkog Ministarstva privrede i energije i Kristof Tiskens iz Njemačke razvojne banke.

Tolksdorf je potvrdio da su brojne njemačke kompanije zainteresovane za ulaganje u privredu u BiH, ali i ukazao na nepovoljno poslovno okruženje.

Tiskens je naglasio da su najinteresantniji sektori za ulaganje u BiH energija, naročito hidroenegretska postrojenja i vjetroparkovi, te vodovodna i kanalizaciona infrastruktura.

On kaže da Njemačka razvojna banka ima pozitivna iskustva tokom angažmana u BiH, uprkos svim poteškoćama.

U okviru konferencije održane su dvije panel diskusije posvećene makroekonomskom razvoju u EU i uticaju na zemlje Jugoistočne Evrope, kao i o njegovom značaju za kompanije i njemačke investitore u ovom regionu.

Učesnici skupa razgovarali su i o trenutnom stanju ekonomskih odnosa Njemačke i BiH, kao i o njemačkim razvojnim inicijativama za podršku privatnom sektoru u jugoistočnoj Evropi.

Osnovni cilj konferencije, čiji su učesnici predstavnici Delegacije EU u BiH, Saveznog ministarstva privrede i energije Njemačke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Njemačke razvojne banke, kao i iz regiona, jeste podsticanje kompanija u regionu, njemačkih i drugih stranih investitora da aktivnije djeluju i da se više ukaže na privredne izazove i šanse u jugoistočnoj Evropi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.