NavMenu

Koje poslovne metropole su najpovoljnije za pokretanje biznisa?

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.03.2014. 13:37
Komentari
Podeli
Berlin je najbolje mjesto za pokretanje biznisa ako je riječ o troškovima, slijede ga Singapur i Peking, piše "Inc", a prenosi banjolučki portal Capital.ba.

Na suprotnoj strani te liste nalazi se San Francisko kao najskuplje odrediše, a nešto manje novca potrebno je u Palo Altu koji se nalazi u čuvenoj Silicijumskoj dolini i Vašingtonu.

U istraživanje je bilo uključeno 11 svjetskih "poslovnih metropola".

Ako tražite najpovoljnije mjesto za svoj start-up biznis razmišljajte i o tome da bi to moglo da bude van američkih granica, piše njujorški poslovni magazine "Inc". U rangiranju 11 gradova koji doživljavaju ekonomski bum, tri najjeftinija se nalaze van SAD.

U istraživanje medijske kuće "The Information" uključeni su podaci o prosječnoj plati zaposlenih neophodnih za formiranje tima kao i prosječnu cijenu poslovnog prostora.

Možda će vas iznenaditi činjenica da prosječna godišnja plata softverskog inženjera u Berlinu iznosi samo 61.000 USD ocjenjuje "Inc". Pošto su u računicu uključeni plate za dva inženjera, dizajnera i troškovi godišnjeg izdavanja 90 m2 poslovnog prostora, ispada da je za pokretanje biznisa u Berlinu potrebno "samo" 212.000 USD. U Singapuru ta cifra iznosi oko 230.000, dok bi u Pekingu za malu kompaniju bilo potrebno skoro 260.000 USD.

Kada je riječ o najskupljim lokacijama, na prvom mjestu je San Francisko sa potrebnih 388.000 USD, slijede Palo Alto sa 379.000 i na kraju glavni grad SAD, Vašington sa 318.000 USD. Uprkos tome što je cijena nekretnina daleko jeftinija u Palo Altu nego u San Francisku, inženjeri koji rade u Silicijumskoj dolini "očekuju" zaradu za 12.000 USD veću na godišnjem nivou od svojih kolega.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.