Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.03.2014.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014" od 8. do 11. maja u "Skenderiji"

Nekada čuvena Sarajevska turistička berza polako se obnavlja. Naime, "Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014" i Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i keteringa održaće se od 8. do 11. maja 2014. godine u KJP Skenderija.

Kako najavljuju organizatori, dolaze svi oni koji imaju šta da kažu o turizmu. Stižu i turopeateri, kojima će biti predstavljeno sve ono autentično što BiH posjeduje.

Udruženje gastronoma BiH sprema prezentaciju najvećih vinarija vinske ceste Hercegovine i vina proizvedenih od autohtonih sorti vinove loze žilavka i blatina uz kulinarsku radionicu.

Udruženje turističkih agencija u Bosni i Hercegovini će organizovati konferenciju na temu "Turizam, okoliš i kultura, turistički proizvod i upravljanje destinacijama, javno i privatno partnerstvo, modeli razvojnog finansiranja".

Biće riječi o banjama, promociji zdravstvenog turizma, prekograničnoj turističkoj saradnji BiH i Srbije.

Poseban akcenat biće na jedinstvenom regionalnom turističkom proizvodu, koji bi trebalo da privuče što veći broj turista u BiH. O tome će se govoriti na radionici "Čudesa Balkana", a učestvuju BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bugarska.

Prema riječima organizatora, Sarajevo će ove godine u povodu obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata i 30. godišnjice održavanja Olimpijskih igara biti kulturni i turistički centar Europe.

Da je Sarajevo postalo nezaobilazno turističko odredište u Europi i svijetu govori i činjenica da su renomirani časopisi kao što su "National Geographic Traveler" i "Rough Guides", te američki portal "Daily Beast" krajem 2013. godine svrstali naš grad na listu destinacija koje treba posjetiti u 2014. godini.

Organizatori sajma su Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, FIPA, Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Ministarstvo privrede KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, Uprava Grada Sarajeva, Privredna komora KS, USAID Sida FIRMA Project BiH, Turistička zajednica FBiH, Turistička zajednica KS, udruženje hotelijera i restoratera BiH, Udruženje turističkih agencija BiH, udruženje gastronoma BiH i KJP Centar Skenderija.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.