NavMenu

BiH i dalje na čekanju - EU usvojila program IPA II

Izvor: eKapija Srijeda, 05.03.2014. 16:09
Komentari
Podeli

Vijeće Evropske unije usvojilo je odluku o uspostavi mehanizma za pretpristupnu pomoć država u procesu evropskih integracija u periodu 2014. do 2020. godine, poznatijeg kao program IPA II, saznaje bosanskohercegovačka novinska agencija Patria. Ta informacija je potvrđena za tu agenciju i iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Odluka o uspostavi novog mehanizma za finansijsku pomoć usvojena je 27. februara, a Evropski parlament je ranije dao zeleno svjetlo. Ukupan paket pomoći za taj period je 11,7 mlrd EUR za sve zemlje korisnice u period od šest godina.

U zvanično usvojenom dokumentu, i Bosna i Hercegovina se navodi kao korisnik pretpristupne pomoći, međutim, dogovori o konkretnom provođenju ovog programa su već mjesecima blokirani.

- Pripreme za IPA II program sa BiH su još u početku, a nikakvih zvaničnih kontakata sa bosanskohercegovačkim vlastima o tome još uvijek nije bilo - rečeno je agenciji Patria iz Delegacije EU u Sarajevu.

Kako "Patria" nezvanično saznaje od evropskih diplomata, već neko vrijeme postoje neformalne konsultacije sa našim zvaničnicima o novoj fazi korišćenja IPA fondova, ali suštinskog napretka nema. BiH nije ispunila osnovne uvjete, uključujući uspostavu mehanizma koordinacije unutar struktura vlasti. Već sada, BiH kasni za ostalim državama članicama u programiranju IPA II fondova nekoliko mjeseci.

Procjenjuje se da bi BiH, ukoliko uđe u proces korišĆenja programa IPA II, mogla za šest godina od Evropske unije dobiti finansijsku pomoć veću od 600 mil EUR. No, bez ostvarenog napretka od korišĆenja tog novca neće biti ništa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.