NavMenu

Malinari Bratunca, Milića i Srebrenice dobiće podsticaj Vlade RS

Izvor: eKapija Utorak, 04.03.2014. 14:19
Komentari
Podeli

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će resorno ministarstvo u ovoj godini finansijski podržati proizvođače jagodičastog voća na području opština Bratunac, Milići i Srebrenica, prenosi portal Capital.ba.

Pašalić je danas u Bratuncu razgovarao sa predstavnicima ove opštine, kao i Milića, Srebrenice, Rudog, te udruženja bratunačkih malinara "Vilamet" i "Miker" kako bi usaglasili najefikasniji način buduće saradnje.

Voćarska proizvodnja biće podržana u skladu sa novim Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, rečeno je na ovom sastanku.

- Ministarstvo će proizvođačima maline pružiti podršku za podizanje zasada i otkup tog voća, s obzirom da je u ovom regionu, od 2006. godine malinom zasađena površina od 300 hektara - izjavio je Pašalić.

Predstavnici Ministarstva su, prema njegovim riječima, u ovoj godini obavili niz konsultacija sa predstavnicima proizvođača jagodičastog voća i uvažili većinu njihovih zahtjeva.

Govoreći o unapređenju te proizvodnje, predsjednik "Vilameta" Ljubiša Alempić je ukazao na potrebu zajedničke podrške resornog ministarstva i lokalnih zajednica malinarima, posebno kada je riječ o otkupu voća.

Risto Pavlović iz Bratunca je, takođe, naglasio važnost ovogodišnje otkupne cijene maline i drugog jagodičastog voća.

- Zasadio sam malinu, kupinu, jagodu i borovnicu na površini od 70 ari. Kreditno sam se zadužio i očekujem da će biti prihvatljive cijene tog voća, odnosno da se malina neće otkupljivati po cijeni nižoj od tri marke - rekao je Pavlović.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović najavio je da će tokom ove godine biti obezbijeđeni sistemi za navodnjavanje zasada jagodičastog voća u svim mjesnim zajednicama.

- Projektom je planirana izgradnja 12 bunara, rezervoara i cjevovoda za navodnjavanje, dok će pet lokaliteta koristiti vodu za navodnjavanje iz riječnih vodotoka - rekao je Mlađenović.

On je istakao da će u tom projektu učestvovati UNDP i Japanska agencija za međunarodni razvoj (JICA), koji će finansijski podržati projekte razvoja poljoprivrede u Bratuncu, Srebrenici i Milićima u naredne tri godine.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.