Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 04.03.2014.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodi iz BiH na tržištu prekookeanskih zemalja - Vina piju Japanci, a sokove Amerikanci

Sokovi, marmelada, kiseli kupus, keksi, voda i kafa samo su neki od proizvoda iz BiH koji se nalaze na tržištu prekookeanskih zemalja, kao što su SAD, Australija, Azija ili Japan.

Vafle i kekse iz prijedorske tvornice "Mira" jedu u Saudijskoj Arabiji, hercegovačka vina piju u Japanu, proizvodi banjolučke "Vitaminke" stižu do Kanade i Kazahstana.

Proizvodi iz bijeljinskog preduzeća "Spektar drink" mogu se naći u Australiji i Americi.

- Našu marmeladu, džemove i voćne sokove izvozimo u Australiju i Ameriku. Na tržište ovih zemalja izvozimo i kiseli kupus koji vakumiramo - kazao je Đorđe Slavinjak, direktor "Spektar drinka".

Dodao je da je prije petnaestak dana poslata i probna pošiljka njihovih proizvoda u Dubaji.

I jedan proizvod iz FBiH našao se među najboljima. Voda "Tešanjski dijamant" proglašena je za jednu od najboljih na svijetu.

- Na neki način ovo mjesto potvrđuje kontinuitet dobrog rada i kvalitete vode. Nismo slučajno u samom vrhu što je veliko ohrabrenje i podstrek za dalji rad - kazao je Ibro Omerbašić, vlasnik ove kompanije.

Naglasio je da ih očekuje izvoz na tržište čitavog Arapskog zaliva.

Igor Gavran, savjetnik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da je pehrambrene proizvode iz BiH lakše izvesti, primjera radi, na tržište Australije, nego članica CEFTA-e.

Kako kaže, naši proizvodi su došli do Japana, Amerike i Australije, a tradicionalno se najviše izvozi u one zemlje gdje je najjača dijaspora.

- Na australijskom i američkom kontinentu ima naše vode, piva... "Vispakova" kafa "Zlatna džezva" je sigurno jedan od najprepoznatljivih brendova koji se može kupiti čak preko globalnih onlajn trgovina poput Amazona. Sa druge strane, tu su i Sarajevski kiseljak, "Klasovi" proizvodi poput bosanskog lokuma - precizirao je Gavran.

U prošloj godini, dodaje, došlo je do pozitivne promjene kada su u pitanju domaća vina.

- Naši vinari su uspjeli da uđu na japansko tržište. Radi se o vinima iz hercegovačkih vinarija i vinogradi Nuić iz Ljubuškog. Vino se izvozi i na američko i australijsko tržište pa i u Hong Kong - istakao je Gavran.

Kada je riječ o arapskim zemljama, dodaje, poznato je da je sve veći izvoznik na ovo tržište i "Mira" iz Prijedora.

- Ovdje se mogu vidjeti i proizvodi mesne industrije "Ovako", te "Vispakovi" proizvodi - kazao je Gavran, dodajući da je svojevremeno u Čikagu viđao proizvode firme "Jami", te čajeve iz jedne kompanije iz istočnog dijela RS.

Fabrika "Sava Semberija" iz Bjeljine u martu će učestvovati na sajmu u Tokiju, gdje će tražiti priliku za ulazak na japansko tržište. Ova fabrika odranije svoje proizvode plasira na druga prekookeanska tržišta.

Iz Asocijacije poslodavaca BiH kažu da je naše tršište malo te da treba da radi na stvaranju vlastitog brenda za eventualni ulazak u Evropsku uniju i osvajanje novih tržišta.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 04.03.2014.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.