NavMenu

Kašnjenje podsticaja Vlade RS gura firme u probleme - Poslodavci još čekaju na 19,6 mil KM namjenjenih za 2013.

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 04.03.2014. 08:43
Komentari
Podeli
Privrednici iz RS, koji su ostvarili pravo na subvencije za podsticaj i razvoj privrede u prošloj godini, još nisu dobili ta sredstva od Vlade RS, iako se ušlo u treći mjesec 2014. godine, potvrđeno je "Nezavisnim".

Kako kažu privrednici, prije nekoliko dana saznali su da bi ta sredstva trebalo da im budu isplaćena do kraja marta ove godine, iako su još u prvoj polovini decembra prošle godine zaključeni i potpisani ugovori za dodjelu ovih sredstava. Naime, ova sredstva, prema odluci Vlade RS iz decembra prošle godine, treba da dobije 285 privrednih subjekata koji su zadovoljili uslove javnog konkursa i potpisali ugovore, a kojima treba da bude raspodijeljeno 19,6 mil KM.

Da još nema sredstava za podsticaje potvrdio je "Nezavisnim" i Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije "Trivas" iz Prnjavora, koji je kazao da postoje informacije da bi novac trebalo da "legne" do kraja marta.

- Ako već imaju pare, kako pričaju, šta je onda razlog da se čeka kraj marta, jer to je podsticaj za prošlu godinu, koji je praktično trebalo da bude isplaćen prošle godine - naveo je Vasić.

Dodao je da je sve bilo u redu dok nisu potpisali ugovore o dodjeli ovih sredstava u decembru prošle godine.

- Jer sad, kad smo potpisali ugovore, svako je na neki način te pare ukalkulisao i sad je to baš problem ljudima. Normalno da nam ta sredstva mnogo znače za povećanje proizvodnje i za likvidnost preduzeća - kazao je Vasić, čija firma treba da dobije podsticajna sredstva u iznosu od oko 96.000 KM.

Predrag Zgonjanin, direktor preduzeća "SHP Celex" iz Banja Luke, kazao je da bi ovo preduzeće od Vlade RS trebalo da dobije oko 130.000 KM, ističući da su ta sredstva dobrodošla svakoj firmi, pa tako i njima.

- Šta da radimo kada je situacija takva kakva jeste. Vjerovatno bi bila isplaćena da ih ima dovoljno u budžetima, jer su svake godine bila isplaćena pa nema potrebe da se sumnja. Treba biti strpljiv i smiren - kazao je Zgonjanin, koji je i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je prošlo više od dva mjeseca od potpisivanja ugovora, te da su sredstva morala biti davno isplaćena. On je ponovio da je Privredna komora RS tražila da sredstva za podsticaj i razvoj privrede budu isplaćena najdalje do kraja prve polovine prošle godine, kako bi dala puni efekat.

- Svi ti rokovi su probijeni. Privrednici već sada gube strpljenje, jer još ne možemo sa sigurnošću reći kada će ta sredstva biti isplaćena, a problem je što su privrednici u svoje poslovne planove uvrstili ta sredstva - rekao je on i dodao da privrednicima to predstavlja problem u poslovanju, i s pravom su nezadovoljni.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, kazali su samo da su 11. decembra prošle godine zaključili ugovore o dodjeli sredstava za subvencije za podsticaj i razvoj privrede sa 285 privrednih subjekata koji su zadovoljili uslove javnog konkursa. Dodali su da su odmah po zaključenju ugovora unijeli potrebne podatke i iznose u sistem.

Iz Ministarstva finansija RS, "Nezavisne" nisu uspjele dobiti odgovor na pitanja zašto kasni isplata ovih sredstava i kada se ona očekuje.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 03.03.2014.)
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.