NavMenu

Šveđani sele čitav grad

Izvor: eKapija Petak, 12.01.2007. 09:52
Komentari
Podeli

Može li se preseliti cijeli grad kako bi se dalo više prostora rudniku? U Švedskoj može ! Grad Kiruna, na krajnjem sjeveru, selit ce sedam kilometara sjeverozapadno, kako bi najveći rudnik željezne rude na svijetu mogao nastaviti sa radom ispod današnje centralne zone grada.

Ovu zaista neobičnu odluku je donijelo gradsko vijeće Kirune, grada sa 18000 stanovnika, pa će tako 107 godina centralna zona grada preseliti kako bi firma LKAB mogla nastaviti sa kopanjem željezne rude ispod današnje centralne zone. A ne radi se o bilo kakvom rudniku, jer je ovo najveći rudnik željezne rude na svijetu i gašenje istoga bi imalo katastrofalne posljedice za stanovništvo. U početku se mislilo da rudnik može nastaviti sa radom i bez ovako drastičnog poteza, međutim i pored toga sto se radovi vrše na dubini od 700-800 metara dolazi do velikih pukotina tla te tako i do rizika od urušavanja.

Jedna petina gradskog stanovništa zajedno sa bolnicom, željeznicom, autobuskom stanicom, poštom, crkvom i zgradom opštine ce uskoro morati pakovati. Da dođe do izvršenja ove odluke ostala je još samo potvrda švedskog parlamenta, ali dobro upućeni izvor tvrde da je to samo stvar formalnosti.

Zanimljivo je i to da je zgrada opštine (slika) sagrađena prije samo par godina, a da je od strane udruženja arhitekata švedske proglašena za najljepšu javnu ustanovu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.