NavMenu

Klinički centar Banja Luka smanjio gubitak za 1,4 mil KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.03.2014. 16:12
Komentari
Podeli
(Foto: kc-bl.com)
Klinički centar Banja Luka smanjio je prošle godine ukupan gubitak za 1,4 mil KM u odnosu na 2012. godinu, rekao je danas direktor ove zdravstvene ustanove Duško Račić, prenosi "Capital".

Predstavljajući rezultate poslovanja, učinak i finansijski izvještaj Kliničkog centra u prošloj godini, Račić je naveo da su ukupni rashodi smanjeni za 7,7 mil KM, zahvaljujući mjerama racionalizacije.

Račić je izjavio na konferenciji za novinare da se svaki mjesec mjerama racionalizacije uspjelo uštedjeti milion KM, ali da se ni jedna mjera nije odrazila na kvalitet medicinskih usluga.

- Ništa nije išlo na uštrb broja i kvaliteta usluga - rekao je Račić i podsjetio da je prošle godine u Kliničkom centru bilo 61.894 pacijenata na bolničkom liječenju, te 480.000 ambulantnih.

On je pojasnio da su uštede ostvarene po stavkama koje nisu direktno u vezi sa tretmanom pacijenata, navodeći da je samo na izdavanju rentgen filmova, odnosno uvođenjem narezivanja snimaka na CD ušteđeno pola miliona KM.

Račić je napomenuo da je prošle godine pola miliona ljudi prošlo kroz Klinički centar Banja Luka po raznim osnovama, što pokazuje koliki je značaj ove ustanove u zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

On je naveo Klinički centar Banja Luka pruža 46% svih zdravstvenih usluga na nivou Republike Srpske i najveća je zdravstvena ustanova u RS.

Račić kaže da je ukupna ocjena zadovoljstva pacijenata uslugama Kliničkog centra Banja Luka u prošloj godini bila je 4,34, što je poboljšanje.

- Prošle godine smanjio se procenat pacijenata koji su čekali na dijagnostiku i uslugu u Kliničkom centru. Korektnost medicinskih sestara i tehničara naši su pacijenti ocijenili sa 4,6, dok se 90% pacijenata izjasnilo da su razumjeli savjet ljekara - kaže Račić.

(Foto: Ivana Vuksa)

Prema njegovim riječima, prosječna ocjena zadovoljstva pacijenata tretmanom u Kliničkom centru bila je 4,5, dok je povećano i zadovoljstvo pacijenata kada je riječ o snabdjevenosti lijekovima, sa prosječnom ocjenom četiri.

On je naveo da su liste čekanja smanjene boljom organizacijom rada, te da se na bilo koju uslugu kada je riječ o dijagnostici u Kliničkom centru maksimalno čeka do tri mjeseca.

Račić je rekao da je prošle godine podignut nivo kvaliteta usluga u Kliničkom centru, te da je uvedeno više od 20 novih, najsloženijih usluga i procedura.

- Na ovaj način smo smanjili potrebu za slanje naših pacijenata u inostranstvo i dali stručni doprinos stabilizaciji stanja u zdravstvenom sistemu RS - dodao je Račić.

Prema njegovim riječima, novo rukovodstvo Kliničkog centra Banja Luka je od aprila prošle godine uredno izmirivalo sve obaveze prema dobavljačima i radnicima.

- Ponosni smo na činjenicu da se od septembra 2013. godine, pa do plate koja je bila prošle sedmice sve obaveze prema radnicima poštuju, odnosno uplaćujemo i poreze i doprinose uz platu - rekao je Račić.

On je naveo da rukovodstvo poštuje zaključak Vlade RS da se do 30. juna sa Poreskom upravom treba zaključiti reprogram o izmirenju tih obaveza.

Račić kaže da je snabdijevenost citostaticima, ugradbenim medicinskim materijalima, pejsmejkerima, gazama, rukavicama i infuzijama u potpunosti u skladu sa potrebama Kliničkog centra.

Šef Ekonomske službe Kliničkog centra Banja Luka, Dragana Zeljkić, izjavila je da ukupna dugovanja ove zdravstvene ustanove po svim osnovama iznose 179 mil KM.

Ona je istakla da su ukupna dugovanja prema dobavljačima u 2013. godini smanjena i da iznose 37.921.000 KM.

- Sve što smo nabavljali tokom godine uredno smo i plaćali - rekla je Zeljkić.

Ona je navela da obaveze prema radnicima za osam mjeseci prošle godine iznose 14 mil KM, te da se od septembra ti dugovi više ne stvaraju.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.