Izvor: Glas Srpske | Petak, 28.02.2014.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvorena najviša zgrada u Austriji

(Foto: b)

U Beču je nakon tri godine gradnje svečano otvoren DC Toranj 1, najviša zgrada u Austriji, koju je projektovao čuveni francuski arhitekta Dominik Pero.

Svečanom otvaranju osim Peroa prisustvovali su gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl, bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani i drugi čovjek na Mjesecu, američki astronaut Baz Oldrin.

Tim povodom gradonačelnik Beča je izjavio da DC Toranj postavlja nove standarde i simbol je Beča kao živahne, moderne lokacije.

Jedinstveni toranj sa autentičnom i simboličnom arhitekturom, čija je gradnja završena u septembru prošle godine, nalazi se u poslovnoj četvrti Donau City u 22. opštini, visok je 250 metara, ima 60 spratova i zauzima neto korisnu površinu od oko 72.700 kvadratnih metara.

U njemu su smještene između ostalog kancelarije međunarodnih preduzeća, hotel kao i restoran i kafe-bar na najvišim spratovima.

Zgrada ispunjava standarde "zelene gradnje" koje propisuje komisija EU zahvaljujući pametnim instalacijama, malim troškovima energije i poslovanja kao i inovativnoj tehnologiji za zgrade.

Radovi arhitekte i urbaniste Dominika Peroa koji je nosilac značajnih svjetskih odlikovanja izloženi su u najvažnijim muzejima širom svijeta.

Radio je projekte u Južnoj Koreji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu, Švajcarskoj, Njemačkoj, Austriji, SAD-u, Mađarskoj, Japanu, Holandiji, Velikoj Britaniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.