NavMenu

U srcu grada novi hotel i apartmani - Povećanjem kapaciteta na 800 ležajeva Trebinje se sprema za turističku sezonu

Izvor: eKapija Petak, 28.02.2014. 11:26
Komentari
Podeli

Zgrada budućeg hotela (Foto: Trebinje.rs.ba)Zgrada budućeg hotela

Grad sunca, vina i platana, koji je u 2013. zabilježio rekordan broj turističkih posjeta, dobiće u ovoj godini nove smještajne kapacitete. Naime, u zgradi nekadašnjeg Đačkog doma u Trebinju, koju je kupila firma "Integra inženjering", planirana je adaptacija. Tako će glavna ulica, koju odlikuje mediteranska arhitektura, dobiti još jedan hotel. Osim njega, u istoj ulici, pedesetak metara dalje već postoji hotel "Platani II".

Ali, tu priča ne staje. Na ulazu u Stari grad nedavno je prodat objekat u kojem je bila smještena ortopedija "Rudo", takođe "Integri", pa će ta zgrada ubuduće ponuditi apartmane svim koji se upute u Trebinje.

Ove informacije potvrdila je za portal "eKapija.com" direktorka Turističke organizacije Grada Trebinja Tatjana Bulajić na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je počeo juče i završava u nedelju, 2. marta.

Te investicije, će prema njenim riječima, itekako upotpuniti postojeću ponudu smještaja.

- Sada je u Trebinju registrovano 630 kreveta, a neregistrovanih oko 200. Krenuli smo u akciju da se što više njih prijavi, pa ove sezone možemo očekivati ga gostima ponudimo 800 ležajeva, i više. Uglavnom, novih 100 jedinica biće do kraja 2014.

Svako novo ulaganje u hotele i motele u gradu na Trebišnjici trebalo bi da se isplati, s obzirom na to da su iz godine u godinu turistički radnici suočeni sa istinskom navalom gostiju, iz svih krajeva svijeta. To potvrđuje i statistika, koju nam prenosi naša sagovornica.

- Prošle godine zabilježili smo 30% noćenja više nego 2012, koja ja opet u odnosu na 2011. bila bolja za 20%. Najveći broj ostvarili su turisti iz Turske, Južne Koreje, Grčke, kao i Srbije. Obično je to boravak do dva dana. Nismo još uspjeli da se izborimo da ostaju duže, što nam je dugoročan cilj. Inače, naša strategija je da se turisti smjeste i borave u Trebinju, iz njega odu u obilazak Dubrovnika, Crne Gore, Nacionalnog parka "Sutjeska" i ponovo se vraćaju u naš grad.

(Foto: Trebinjeturizam.com)
Interesantno je da su u avgustu prošle godine Belgijanci direktno sa kruzera koji je uplovio u Dubrovnik došli pod trebinjske platane, kada im je priređen mali spektakl. I njih, a i sve ostale, privuče kultura i tradicija, spontana gostoljubivost, zdrava hrana, pristupačne cijene, okolni vjerski objekti i naravno vinarije. Njih čak osam je otvoreno da primi sve one koji žele da okuse čuvenu žilavku, vranac i mnoga druga vina.

Uspješan rezultat prošlogodišnje sezone zabilježili su i prodavci suvenira na trebinjskom korzou. Dešavalo se da se za nešto više od deset dana u kasu slije 1.000 KM. Tako se mladi kreativci iz Trebinja već spemaju za ljeto 2014, kada će turistima ponuditi neke nove i zanimljive detalje.

Tatjana Bulajić kaže da je za ovu godinu karakterističan projekat koji će Turistička organizacija sprovesti sa gradskom upravom, a riječ je o postavljanju turističke signalizacije. Ovim projektom je planirano da Trebinje dobije jedan "out door totem" sa interaktivnom mapom grada, 50 saobraćajnih znakova, 40 znakova turističke informativne signalizacije, 300 znakova ulične turistikče signalizacije, jedan upozoravajući radar na pravcu Trebinje–Nikšić, kao i različit promotivni materijal (brošure, TV-spot, radio-spot, bilbordi, majice).

- Za dva, tri mjeseca biće postavljen i panoramski dvogled na Hercegovačkoj Gračanici, što je još jedan način na koji smo podigli kvalitet ponude.

Ističe i da trebinjski vinari ulaze u IPA projekat zajedno sa gradovima Niš i Pljevlja, i time dobijaju 250.000 EUR, što je još jedan korak ka stvaranju autentičnih turističkih ponuda.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Dobre ideje iz Japana

Naša sagovornica se prije nekoliko dana vratila iz stručne posjete Japanu, gdje je u okviru Turističkog klastera Hercegovine, boravila sa kolegama iz BiH. A tamo se govorilo i o tome šta to Japanci dobro rade u turizmu, a što bi i Hercegovina mogla da implementira.

- Naišli smo na nešto što bi se moglo primjeniti i kod nas, a što Japanci zovu mičino eko. To su odmarališta pored puta, koja osim što imaju pumpu, restoran, nude i trgovine koje se baziraju na domaćim proizvodima. S obizorm na to da Trebinje osim turizma, ima razvijenu i poljoprivredu i plodno Popovo polje, takvo nešto itekako bi moglo da zaživi.

Beluči opet u Trebinju

Reditelj Emir Kusturica na proljeće nastavlja snimanje filma "Na mliječnom putu", pa Monika Beluči dolazi u prvoj polovini maja ponovo u grad na Trebišnjici.

Kao i prošlog ljeta, i ove godine čeka je njena soba u hotelu "Platani II". Kako zbog nje, tako i zbog svih ljepota najjužnijeg grada BiH, oba hotela "Platani" su ostvarili dobru poslovnu godinu.

- Sezona je bila bolja za 45% u odnosu na 2012. I ove godine očekujemo veći porast broja turista, pogotovo Rusa i Turaka, koji su se zbog uvođenja viza za Hrvatsku, orijentisali prema Trebinju i Mostaru - kaže za portal "eKapija.com" Jelena Kovačević Bošković iz hotela "Platani".

Ističe da im sezona traje od sredine aprila do oktobra, i tada su sva mjesta rezervisana. U tom periodu se na slobodno mjesto u čuvenoj ljetnoj bašti sa 500 mjesta čeka čak sat do dva. Sredinom vrelih julskih i avgustovskih dana, u doba fjake, malo se isprazni, a onda kreće večernje ćakulanje.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.