NavMenu

"Volvo Concept Estate" - Povratak tradiciji

Izvor: Glas Srpske Petak, 28.02.2014. 08:44
Komentari
Podeli

"Volvo" je predstavio svoj najnoviji koncept uoči zvanične premijere zakazane za salon u Ženevi. Automobil koji je dizajniran u maniru prethodna dva koncepta, ali i pod uticajem klasičnog modela 1800ES iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, nagovještava novi stilski pristup u oblikovanju budućih vozila ove kompanije.

Za samo pola godine "Volvo" je prikazao tri nova konceptna automobila koji najavljuju da će ovaj proizvođač uz novu, Scaleble Product Architecture (SPA) platformu i nove motore, potpuno redefinisati dizajn svojih modela.

Nakon "Concept Coupea" i "Concept XC Coupea", "Volvo Concept Estate" zaokružuje seriju uzbudljivih prototipova ovog proizvođača. Za drugačiji stilski pristup najzaslužniji je novi šef dizajna, Tomas Ingenlat.

Volvo Concept Estatete preuzima vizuelne karakteristike prednjeg dijela "Concept Coupea", dok je zadnji dio izveden u Shooting Brake ili, jednostavnije, karavan formi. Kao i prethodna dva koncepta, i ovaj automobil ima samo dvoja vrata, čime se dodatno naglašava njegov sportski imidž.

Sportski efekat upotpunjen je velikim 21 inčnim alu felnama, a kako bi putnici imali što više prirodne svejtlosti u kabini, upotrebljen je veliki panoramski stakleni krov.

Rješenje oblika farova i vrata prtljažnika već je viđeno na "Volvo Concept XC Coupeu", koji je prikazan na detroitskom sajmu automobila u januaru.

Zadnja svjetla u sebi objedninjuju vertikalni segment, karakterističan za Volvo SUV, krosover i karavan vozila, i donji dio u obliku slova "C".

Sa druge strane, svojom siluetom, najnoviji koncept je posveta klasičnom modelu "Volvo 1800ES" iz sedamdesetih godina prošlog vijeka.

"Volvo" nije objavio detalje o pogonskoj jedinici, ali je saopšteno da će se ispod haube naći jedan od motora iz nove Drive-E serije.

Dizajn enterijera je pojednostavljen, sa manje dugmadi i tastera, zahvaljujući velikom centralno postavljenom displeju veličine ekrana prosječnog tableta, koji objedninjuje većinu komandi.

Materijali i forme koji su upotrebljeni prilikom oblikovanja elemenata kabine, prema riječima ljudi iz kompanije treba da doprinesu da se putnik osjeća kao u švedskoj dnevnoj sobi.

Neke od ovih detalja vidjećemo u novim produkcijskim "Volvo" modelima, a najprije na novoj generaciji SUV-a XC90, koji bi trebalo da bude predstavljen do kraja godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.