NavMenu

Sporazum osiguravajućih društava o autoodgovornosti prvi korak u uređenju tržišta

Izvor: biznis.ba Utorak, 09.01.2007. 13:38
Komentari
Podeli

Sporazum osiguravajućih društava o poštivanju primjene premijskog sistema X-AO i Uvjeta za osiguranje od automobilske odgovornosti treba da doprinese uređenju ovog tržišta na području Federacije BiH, bezbjednosti u saobraćaju, poboljšanju finansijskog sistema u osiguravajućim kućama, te zaštiti sredstava za namirenje obaveza iz osnova osiguranja, rečeno je na današnjoj press-konferenciji Udruženja društava za osiguranje u FBiH u Sarajevu.

"Sporazum koji je potpisalo 11 osiguravajućih kuća iz FBiH stupio je na snagu 1. januara 2007. godine i prvi dani njegove primjene dali su pozitivne efekte", kazao je Fejsal Hrustanović, direktor Triglav BH osiguranja, na press-konferenciju povodom potpisivanja Sporazuma.

Predsjednik Udruženja društava za osiguranje u FBiH i generalni direktor Sarajevo-osiguranja Midhat Terzić je kazao da će primjenom Sporazuma pozitivne efekte dobiti osiguranici, osiguravajuće kuće, građani i država.

"Sporazum je za kršenje zakonske regulative utvrdio sankcije kako za pojedince, tako i za društva, a krajnja sankcija podrazumijeva ukidanje dozvole za rad u ovoj oblasti", kazao je Hrustanović.

On je najavio, kao sljedeći korak u uređenju tržišta osiguranja, osnivanje centra za vozila koji bi bio uvezan sa stanicama tehničkog pregleda, kako se više ne bi moglo dogoditi da automobili budu registrovani bez tehničkog pregleda.

Potpredsjednica Udruženja društava za osiguranje u FBiH i direktor Uniqa osiguranja Senada Olević je istakla da je Sporazum tek prvi korak ka uređenju tržišta osiguranja jer se u oblasti auto-osiguranja najdrastičnije krše zakonske odredbe i zato što je ovo osiguranje prisutno u svim osiguravajućim društvima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.